Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
128 Vragen van mevrouw M.C. Mos en de heer J.L. Ravesteijn (ingekomen 25 november 2009)

Schriftelijke vragen inzake uitbreiding buitenactiviteiten Jaarbeurs

Onlangs heeft het college ingestemd met het verzoek van de Jaarbeurs om de eindtijd van de geluidsontheffingen voor buitenevenementen te verlengen van 19.00 naar 23.00 uur. Terwijl bewoners aan de Van Zijstweg en omgeving al vaak hebben aangegeven last te hebben van overlast van de Jaarbeurs. De verlenging van de eindtijd leidt tot een toename van geluid- en mogelijk lichtoverlast.

In de evenementennota hebben we als gemeenteraad afgesproken dat er een balans moet zijn tussen draagkracht en draaglast van bewoners. 'Bewoners zijn in potentie de beste ambassadeurs (... ).Betere maatregelen om geluidsoverlast tegen te gaan en een betere spreiding van evenementen moeten bijdragen aan een beter draagvlak voor evenementen bij bewoners.'. De inmiddels opgestelde beleidsregel geluidsnormen bij buitenevenementen zou ervoor moeten zorgen dat de overlast van geluid voor omwonenden in de toekomst afneemt.

GroenLinks vraagt zich af welke gevolgen de verlenging van eindtijd voor buitenactiviteiten van de Jaarbeurs heeft. Daarom hebben wij de volgende vragen:


1. Om hoeveel buitenevenementen per jaar gaat het? En welke soort?
2. Voor welke periode is de vergunning afgegeven en betreft dit een vergunning in het kader van buitenevenementen?
3. Tot welke geluid- en lichtoverlast leidt dit? En wat zijn de gevolgen voor de luchtkwaliteit?
4. Hoeveel mensen hebben een zienswijze ingediend?
5. Wat is de reden dat het college ondanks deze zienswijzen toch de vergunning heeft afgegeven?
6. Is het college het met GroenLinks eens dat het in een woonwijk belangrijk is rekening te houden met de belangen van bewoners?
7. Op welke manier heeft het college dat in dit geval gedaan?
8. In hoeverre heeft bij het verstrekken van deze vergunning de beleidsregel geluidsnormen bij buitenevenementen een rol gespeeld?
9. Op welke manier zorgt deze nieuwe beleidsregel er met betrekking tot de Jaarbeurs voor dat de overlast van geluid voor omwonenden in de toekomst afneemt?
10. Is het college bereid om in het najaar 2010 de buitenactiviteiten met omwonenden en de Jaarbeurs te evalueren en zo nodig de voorwaarden voor de vergunning bij te stellen?

---- --