Gemeente Rotterdam

25 november 2009

Extra aandacht voor homobeleid

Rotterdam wil een stad zijn waar homo's zich veilig en thuis voelen. Tussen november 2009 en maart 2010 krijgt het homobeleid daarom een aantal impulsen. Onder andere worden er ambassadeurs ingezet die bij besturen en directie van onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties gaan pleiten voor meer aandacht voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit. Verder wordt een aantal evenementen georganiseerd en wordt de voorlichting uitgebreid. Het plan van aanpak is tot stand gekomen door samenspraak tussen wethouder Rik Grashoff van Participatie, Cultuur en Milieu en de organisaties Apollo, COC Rotterdam en Rotterdam Verkeert.

Ambassadeurs

De (maximaal drie) ambassadeurs worden gezocht onder Rotterdammers die bekend staan om hun betrokkenheid bij de stad en vaak functies binnen bestuur of maatschappelijke organisaties bekleden. Hun inzet heeft niet alleen het bespreekbaar maken tot doel, maar ook het vergroten van de acceptatie van homoseksualiteit in het onderwijs. Aan de aanpak van homo-intolerantie kan onder andere in het schoolplan expliciet aandacht worden besteed. Verder richten de ambassadeurs zich op het bespreekbaar maken van homoseksualiteit onder allochtonen. Zij gaan daarvoor besturen van zelf- en migrantenorganisaties benaderen.

Evenementen en voorlichting

Om de zichtbaarheid en bespreekbaarheid van homoseksualiteit te vergroten worden onder andere sportdagen, een dansevenement en een symposium georganiseerd. Ook worden bestaande evenementen benut om homoseksualiteit onder de aandacht te brengen. De reeds bestaande voorlichting op scholen aan docenten en leerlingen wordt beter op elkaar afgestemd en uitgebreid.

De intensivering van het homobeleid wordt gefinancierd uit de bestaande begroting Stadsburgerschap. De ambassadeurs krijgen slechts een symbolische vergoeding.