Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 25 november 2009

Staatsliedenbuurt Utrecht in wijkdocumentaire

Architectuurcentrum Aorta heeft een wijkdocumentaire gemaakt over de Utrechtse Staatsliedenbuurt, een herstructureringswijk tegen het centrum aan. Hoewel voor de probleemwijk grote veranderingen in het verschiet liggen, blijft de aandacht voor de buurt uit. Dit is voor Aorta reden geweest om de buurt eens nader onder de loep te nemen. De film, getiteld 'De Staatslieden ontwaken' is op 24 november voor de buurt in première gegaan.

In de Staatsliedenbuurt slaat de herstructurering een krater in de wijk. Tien jaar geleden is al een rijtje flats gesloopt langs de Talmalaan, maar sindsdien is de buurt in dit stadium blijven hangen. De buurt is intussen steeds meer in de greep gekomen van sociale problemen. Pas onlangs zijn de eerste voorbereidingen voor de verdere herstructurering zichtbaar geworden. In Kanaleneiland en Overvecht spelen gelijksoortige problemen en deze wijken worden bedolven onder de 'krachtwijken'-aandacht, maar in de Staatsliedenbuurt blijft het stil.

Architectuurcentrum Aorta heeft in de buurt een meervoudig programma ontwikkeld, waarbij de beleving van de herstructurering centraal staat. In juni heeft Aorta een lezing met rondleiding georganiseerd, om bewoners eens met een andere ogen naar hun wijk te laten kijken. De geschiedenis en ruimtelijke opbouw van de buurt is aan bod gekomen.

In het tweede onderdeel, de wijkdocumentaire, heeft socioloog Thaddeus Müller ondernemers, plannenmakers en met name bewoners bevraagd naar hun ervaring met de wijk. Hoe beleven zij deze buurt in deze periode tussen planvorming en uitvoering? Bewoners spreken uit waarom ze in de buurt wonen, hoe ze over de problemen denken en hoe ze de toekomst zien.

In buurtcentrum de Leeuw zijn zo'n 90 buurtbewoners getuige geweest van de première van 'De Staatslieden ontwaken'. Mensen herkenden zich in het genuanceerde beeld dat de film liet zien. De film riep eveneens reacties op, want de onduidelijkheid over wat de herstructurering brengt is nog overduidelijk aanwezig bij de buurtbewoners.

Het volgende programmaonderdeel is een aantal ontwerpworkshops, waarbij teams bestaande uit professionele ontwerpers en bewoners voorstellen gaan bedenken voor tijdelijke ingrepen. Deze ingrepen richten zich op het NU, de aanloopfase naar de feitelijke herstructurering. Door de herstructurering zijn delen van de wijk braak komen te liggen of onbruikbaar geworden. De ingrepen uit de ontwerpworkshops kunnen de levendigheid van dit soort plekken een impuls geven. Na afloop van de workshops zal Aorta de ontwerpen aanbieden aan de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros.



Ingezonden persbericht