Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 25 november 2009

Raad van State stelt provincie Overijssel in het gelijk

Dwangsom Nijhoff is terecht bij overtredingen van de Wet milieubeheer en de Wet bodembescherming

De provincie Overijssel heeft vandaag van de Raad van State gelijk gekregen in 2 zaken waarin Nijhoff Grindmaatschappij BV in Almelo beroep aantekende tegen de provincie Overijssel. Het milieu en de directe leefomgeving van haar inwoners zijn voor de provincie van groot belang om handhavend tegen Nijhoff op te treden.

De afvoer van slib/fijn zand
De provincie Overijssel heeft in 2007 geconstateerd dat Nijhoff onterecht slib/fijn zand heeft afgegeven aan de Tijdelijke Opslagplaats van Grondbank GMG in Hattemerbroek. Het slib/zand is als bouwstof aangeboden aan de Grondbank, terwijl het om verontreinigde grond ging. Grondbank GMG heeft echter geen vergunning voor de opslag van ernstig verontreinigde grond oftewel van gevaarlijke afvalstoffen. Deze ernstig verontreinigde grond is vervolgens gebruikt om een waterplas minder diep te maken.

Nijhoff stelt dat het slib/fijn zand een bouwstof is en zonder bijzondere voorzorgsmaatregelen kan worden toegepast. Nijhoff verkocht het slib tot dusverre als bouwstof. De provincie stelt al enige jaren dat het slib/fijn zand 'grond' is, omdat het voldoet aan de definitie van grond die vermeld staat in het Besluit bodemkwaliteit. In het slib zit veel koper dat van de hoogspanningsleidingen boven het spoor afkomstig is en daarmee moet het slib als afvalgrond naar een stortplaats worden afgevoerd. De Raad van State oordeelt nu ook dat er sprake is van grond. Dit betekent dat de provincie bevoegd is om handhavend tegen Nijhoff op te treden. De consequentie van dit oordeel voor Nijhoff is dat de provincie Nijhoff alsnog verplicht om het slib/fijn zand af te voeren naar de stortplaats in het belang van het milieu.

De lozing van bedrijfsafvalwater
Via een waterslang loosde ballastgrindverwerker Nijhoff eind 2007 bedrijfsafvalwater op een terrein dat in beheer is van Rijkswaterstaat. De provincie heeft Nijhoff via een dwangsom gelast het lozen te stoppen en de exacte omvang van de aangetoonde verontreiniging in beeld te laten brengen. Ook heeft de provincie Nijhoff gevraagd een plan van aanpak op te stellen en de verontreiniging van de bodem zoveel mogelijk ongedaan te maken. De Raad van State heeft nu bepaald dat de provincie de dwangsom kan opeisen en dat Nijhoff de bodem moet saneren.




Ingezonden persbericht