Ingezonden persbericht


Houten, 25 november 2009

Onwetendheid grootste reden onnodig energieverbruik

Nauwelijks energiezuinige verlichting aanwezig
in midden- en kleinbedrijf

Een rondgang langs MKB-bedrijven laat zien dat minder dan 10% van de winkeliers en 30% van de productiebedrijven en groothandels volledig energiezuinige verlichting heeft. Het Weglekteam van het Energiecentrum bezocht tijdens de Energie 10-daagse 2009 meer dan 100 bedrijven en voerde een check uit waarmee zij de belangrijkste energieweglekkers opspoorde.

De bezochte ondernemers zijn direct na afloop van de check geconfronteerd met de resultaten waarna ze veelal verrast reageerden. Veel ondernemers blijken niet op de hoogte te zijn van de hoeveelheid energie die onnodig weglekt. Relatief eenvoudige maatregelen kunnen dit tegen gaan. Het Energiecentrum berekende onlangs dat het gaat om 300 miljoen euro per jaar in het MKB.

90% van de verlichting kan zuiniger
Minder dan 10% van de ondernemers in winkelgebieden en 30% van de ondernemers op bedrijventerreinen heeft in zijn bedrijf volledig energiezuinige verlichting. De rest heeft vooral gloeilampen, conventionele tl- en halogeenverlichting. Terwijl er met energiezuinige verlichting zoals spaarlampen, hoogfrequente tl en ledverlichting tot wel 80% kan worden bespaard. Andere maatregelen zijn het toepassen van bewegingsmelders, gebruik van reflectoren in tl-bakken en gebruik van tijd- of schemerschakelaars.

20% te warm
In zo'n 20% van de bezochte bedrijven is de temperatuur hoger dan 22 graden en dat kost geld. Elke graad minder scheelt 6% in het verbruik. Bij 70% van de winkels staat de deur de hele dag open. Het plaatsen van een luchtgordijn is dan een goede overweging. Echter, bij winkels met een luchtgordijn werd geconstateerd dat ruim de helft ervan niet goed werkt of verkeerd geïnstalleerd is.

Sluipverbruik onbekende weglekker
Apparatuur wordt in de meeste gevallen buiten bedrijfstijd uitgeschakeld. Sluipverbruik van computers en randapparatuur wordt daarentegen nauwelijks tegengegaan. Elke stekker die in het stopcontact blijft zitten, kost ¤ 6, - per jaar per apparaat. Een tijdscchakelklok voorkomt dit.

Een derde van de productkoelingen verbruikt teveel stroom Bij 33% van de bekeken koelingen zat ijsaanslag op de wanden of waren de deurrubbers niet intact. Hierdoor gebruikt een koeling meer energie dan nodig is. De meeste roosters waren wel schoon en stofvrij. Over het algemeen worden de producten netjes onder de laadlijn gestapeld.

weglekcheck online
De resultaten tonen aan dat MKB-ondernemers flink kunnen verdienen door efficiënter om te gaan met energie. Op www.energie10daagse.nl/weglekcheck is een doe-het-zelf check te vinden waarmee ondernemers weglekkers in het bedrijf kunnen opsporen. Naast de tips ontvangen zij teven handige reminderstickers. Voor een uitgebreidere analyse van het energieverbruik kan men online een energiescan uitvoeren.


---



Ingezonden persbericht