GroenLinks

GroenLinks bereikt een verbod op huwelijksdwang

25 november 2009

Op initiatief van GroenLinks komt er een wettelijk verbod op huwelijksdwang. GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi heeft dit vandaag aan minister Van der Laan (Integratie) gevraagd. De motie die verzocht om een verbod op huwelijksdwang, kan op warme steun rekenen van de Tweede Kamer.

Wanneer mensen gedwongen worden met iemand te trouwen, zijn de gevolgen zeer ingrijpend. Het zou een hoop goed zijn als hiervoor een strafnorm komt. Met een verbod op huwelijksdwang is niet uit te sluiten dat het nooit meer voorkomt dat mensen tegen hun zin in moeten trouwen. Maar met het strafrecht aan hun zijde, voelen slachtoffers van huwelijksdwang zich gesterkt wanneer zij aan de bel willen trekken, aldus Dibi.

Huwelijksdwang vormt een onaanvaardbare inbreuk op de vrije partnerkeuze. Juist deze vrijheid is voor GroenLinks een groot goed. Dat het zeer belangrijk is die vrijheid in de wet te verankeren, laat Fayza OumHamed in haar boek De uitverkorene zien. Hierin vertelt zij over haar gedwongen huwelijk met een tiran. In Nederland komt het regelmatig voor dat vrouwen slachtoffer worden van een gedwongen huwelijk.

Tofik Dibi