Ingezonden persbericht


Persberichtnummer 1107/MvdZ
Groningen, 24 november 2009

Burgemeester Rehwinkel wil ook meer eerlijke letters Groene Sinterklaas bezoekt Groningen

Burgemeester Rehwinkel van 'Fairtrade Gemeente' Groningen ontving vandaag de Groene Sint op het Stadhuis. Met zijn bezoek aan Groningen vraagt de Groene Sint aandacht voor eerlijke chocoladeletters. De gemeente Groningen wil als Fairtrade Gemeente zich inspannen om het aandeel eerlijke letters bij ondernemers en consumenten te vergroten. Volgend jaar hoopt de gemeente Groningen de landelijke intocht van Sinterklaas te mogen verzorgen. Een intocht van Sinterklaas in een rode mantel met een groen hart.

Oxfam Novib heeft de Nederlandse chocoladebranche onderzocht op het aandeel eerlijk geprodu-ceerde cacao. Dit onderzoek 'Eerlijk duurt het Langst' heeft geleid tot vragen in de Tweede Kamer. Uit het rapport blijkt onder meer dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks 5 kilo chocolade eet. De meeste cacao komt uit Ghana en de Ivoorkust, waar de 1,5 miljoen cacaoboeren onder slechte omstandigheden leven, vaak moeten ze hun kinderen mee laten werken. Het lage inkomen is onvoldoende om in betere arbeidsomstandigheden of betere milieutechnieken te investeren (ontbossing), met als gevolg dat steeds meer cacaoboeren op andere gewassen overstappen.

Uit het onderzoek van Oxfam Novib blijkt verder dat Verkade heeft laten zien dat het anders kan. Verkade verkoopt alleen nog maar eerlijke repen en letters. Nu moet de rest nog volgen. Mars en Cadbury zetten al stappen. Er is voldoende eerlijke cacao beschikbaar om alle chocoladeletters duurzaam te maken. Jaarlijks gaan er nog 19 miljoen oneerlijke chocolade-letters over de toonbank, dit is 85% van het totaal aantal letters. Nederland speelt, met Amsterdam als cacaohaven, een belangrijke rol in cacaoketen qua import, opslag en verwerking. Jaarlijks worden er 23 miljoen letters geproduceerd waarvan ruim 3 miljoen geëxporteerd worden. Duurzaam geproduceerde letters met het Max Havelaar keurmerk zijn die van Verkade, Tony Chocolony en enkele letters van Albert Heijn.