GroenLinks in de Europese Unie

Europabrede aanpak van geweld tegen vrouwen

Straatsburg, 25 november - Het Europees Parlement staat vandaag stil bij de Internationale Dag van de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Met dit debat ondersteunt het parlement het voornemen van het komende Spaanse Raadsvoorzitterschap om de aanpak van geweld tegen vrouwen hoog op de Europese agenda te zetten.

In Spanje is geconstateerd dat geweld binnen relaties ook op jongere leeftijd plaatsvindt. In Nederland heeft in Rotterdam onderzoek van de GGD uitgewezen dat maar liefst 20% van de jongeren te maken heeft met geweld binnen de verkering: ongeveer 84% is vrouw. Alle reden om dit probleem in heel Europa aan te pakken.

In haar ontwerp-resolutie grijpt de commissie Vrouwenrechten van het Europees Parlement de gelegenheid aan om de EU-landen op te roepen om geweld en verkrachting binnen het huwelijk strafbaar te stellen. "Het is stuitend dat landen accepteren dat vrouwen binnen hun relatie worden geterroriseerd," stelt Marije Cornelissen. Zij is namens GroenLinks lid van de commissie Vrouwenrechten. "Daarmee worden fundamentele mensenrechten van vrouwen, zoals het recht op lichamelijke integriteit, niet goed beschermd. Ook de grensoverschrijdende vervolging van daders wordt erdoor belemmerd. Het is ongelooflijk dat een deel van de christendemocraten in het Europarlement zich verzet tegen strafbaarstelling van deze vorm van geweld tegen vrouwen."

Het gaat GroenLinks echter niet alleen om het strafbaar stellen. Nog belangrijker is hulp, begeleiding en preventie. "De aanpak van geweld tegen vrouwen mag niet alleen om repressie draaien", vindt Cornelissen. "Ik juich het dan ook toe dat de Spaanse regering een breed scala aan maatregelen bepleit om vrouwen te beschermen. Een minimumpakket aan rechten dat de EU-landen, elk op hun eigen wijze, zouden moeten waarborgen."

Persvoorlichting