Partij voor de Vrijheid (PVV)

Kamervragen na veroordeling wegens asbestverpulvering woensdag 25 november 2009

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de ministers van VROM en VWS over het bericht dat het stadsdeel Amsterdam-Noord in een strafzaak veroordeeld is voor het verpulveren van asbest op een bouwterrein in Kadoelen in 2001 en dat daar in de tussenliggende jaren kinderen speelden door de ligging van een school met 500 leerlingen naast het terrein.


1.)
Wat is uw reactie op de veroordeling van het stadsdeel Amsterdam-Noord in de strafzaak vanwege de verpulvering van asbest op een bouwterrein in Kadoelen welke gelegen is in de nabijheid van een school met 500 leerlingen? (*) (**)


2.)
Hoe gaat u om met lagere overheden die aantoonbaar handelen in strijd met de milieuwetgeving en daardoor de volksgezondheid in gevaar brengen? Wat gaat u in dit specifieke geval ondernemen?


3.)
Bent u bereid om erop aan te dringen dat de verantwoordelijke wethouder dhr. Diepenveen (GroenLinks) die zich jarenlang tegen de feiten waarvoor het stadsdeel nu is veroordeeld heeft verzet zijn positie als wethouder opgeeft? Zo ja, hoe gaat u dat bewerkstelligen? Kan het college aanblijven wat u betreft?


4.)
Gaat u de omwonenden en kinderen die jarenlang op en om het terrein speelden en woonden onderzoeken en monitoren op mogelijke (ernstige) gezondheidsklachten welke door het verpulveren van het asbest is ontstaan? Zo ja, hoe gaat u dat doen en per wanneer?


5.)
Vindt u dat het stadsdeel nu het veroordeeld is voor het verpulveren van asbest op het bouwterrein in Kadoelen de omwonenden schadeloos moet stellen? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?


6.)
Deelt u de mening dat het onvoorstelbaar is dat dit vonnis er is gekomen door de vasthoudendheid van omwonenden en er voor wat betreft de volksgezondheid niet gerekend kon worden op het stadsdeel Amsterdam-Noord en dat volgens het OM het stadsdeel zelfs doorgaat met het plegen van nieuwe milieudelicten? Zo neen, waarom niet?

(*) www.elsevier.nl, Amsterdamse wethouder onder vuur na milieudelict, 24 november