Ingezonden persbericht


Rotterdam, 25 november 2009

PERSBERICHT

Wil Reimer van Sint Laurensfonds ontvangt hoge Pauselijke onderscheiding

Mevrouw drs W.E. (Wil) Reimer is bij gelegenheid voor haar afscheid van het Sint Laurensfonds op 25 november 2009 onderscheiden met de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Zij ontving deze onderscheiding uit handen van vicaris generaal dr. H.A. Verbakel van het bisdom Rotterdam als beloning en waardering van verdiensten voor de rooms-katholieke kerk door het vele werk dat zij jarenlang verrichtte op het terrein van zorg en welzijn. Mevrouw Reimer was tot aan haar op 21 april 2009 zestien jaar aan het Sint Laurensfonds verbonden, de laatste jaren als secretaris. Op 30 september 1993 trad Wil Reimer aan als bestuurslid van het Sint Laurensfonds, dat toen nog het Sint Laurensinstituut heette. Zij heeft zich van harte ingespannen voor jeugdigen en ouderen die extra steun nodig hebben om mee te doen in de maatschappij. Mede dankzij haar inzet heeft het Sint Laurensfonds veel projecten gesteund in de stadsregio Rotterdam.

Wil Reimer (69) heeft zich met name verdienstelijk gemaakt op het terrein van de jeugdzorg. Zo was zij bestuurslid van de Stichting Dominicus Savio en lid van de raad van toezicht van de Stichting FlexusJeugdplein. Deze organisatie biedt in probleemsituaties een luisterend oor en een helpende hand aan opvoeders. Kinderen en ouders kunnen rekenen op professionele hulp en ondersteuning. Ook mensen die beroepsmatig omgaan met jeugdigen kunnen bij FlexusJeugdplein terecht voor advies, training en ondersteuning.

Al meer dan 350 jaar steunt het Sint Laurensfonds de meest kwetsbare groepen in Rotterdam, onder wie armen, wezen en bejaarden. Het begon in 1651 onder de naam 'Gemeene-Armen-Borse'. In 1857 wijzigde de naam in het R.K. Parochiaal Armbestuur van Rotterdam, dat zich vanaf 1893 uitsluitend nog richtte op de exploitatie van wees- en armhuizen. Veranderingen op het terrein van de armenzorg, het katholiek onderwijs en de wezen- en bejaardenzorg was in 1966 aanleiding voor het oprichten van het Sint Laurensinstituut als voortzetting van het Parochiaal Armbestuur. Een andere reden was om de (financiële) erfenis van de katholieke charitas in Rotterdam in de toekomst te blijven aanwenden voor de noden van de (katholieke) medemens.

De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice is een Pauselijke onderscheiding die wordt toegekend aan mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de kerk en samenleving. "Mevrouw Reimer heeft zich jarenlang ingezet als lid van het Dagelijks Bestuur van het Laurensfonds. Haar inzet voor de stad Rotterdam en katholieke diaconie is exemplarisch gebleken.", aldus Vicaris Verbakel. "Het gaat haar voortdurend om de verbinding vanuit het katholieke geloof naar de zorg en hulpbehoevende mens. De Bisschop en zijn stafleden zijn haar daar bijzonder dankbaar voor.", Einde persbericht