Ministerie van Justitie

Bezoek minister aan Macedonië en Kosovo in teken van rechtsstaat

Nieuwsbericht | 25-11-2009

Het bezoek van minister Hirsch Ballin aan Macedonië en Kosovo heeft de afgelopen dagen in het teken gestaan van de versterking van de rechtsstaat en de bestrijding van internationale criminaliteit, zoals mensenhandel.

Maandag tekende minister Hirsch Ballin mede namens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken in Macedonië een overeenkomst over politiesamenwerking. Daarin staan afspraken over kennisuitwisseling over de aanpak van georganiseerde misdaad. De samenwerking is bedoeld om Macedonië te helpen om te voldoen aan de toelatingscriteria voor de Europese Unie. In december beslist de Europese Raad mogelijk over opening van de toetredingsonderhandelingen. Nederland is daarvan voorstander omdat Macedonië vorderingen heeft gemaakt, onder andere bij de ontwikkeling van de rechtsstaat.

Met de Macedonische minister van Justitie Manevski tekende minister Hirsch Ballin een intentieverklaring voor intensievere samenwerking op het gebied van het gevangeniswezen. Nederland stelde al kennis en expertise beschikbaar aan Macedonië. Er kan nog veel verbeterd worden in de Macedonische gevangenissen, zo bleek tijdens het bezoek van de minister aan de gevangenis van Idrizovo.

Ook besprak de minister de terugkeer van illegaal in Nederland verblijvende Macedonische onderdanen. Minister Jankoluvska van Binnenlandse Zaken zegde toe dat zij bij eventuele problemen, die zich voordoen rond de verkrijging van de juiste papieren, naar een concrete oplossing zal zoeken. Medio oktober waren circa 25 zaken van Macedonische onderdanen in behandeling. Vaak is het lastig om de nationaliteit en identiteit vast te stellen voor terugkeer.

Minister Hirsch Ballin bezocht tevens de opleiding voor rechters en officieren van justitie. Daarbij benadrukte hij dat bescherming van de rechten van de mens en professioneel, onpartijdig openbaar bestuur belangrijk zijn voor het vertrouwen in de samenleving. Macedonië heeft veel verbeterd, met name op het gebied van corruptiebestrijding en bestrijding van discriminatie. Ook zijn vorderingen gemaakt ten aanzien van de criteria die de Europese Unie stelt aan visumliberalisatie. Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om over te gaan tot visumvrijstelling voor Macedonië.

Kosovo

In Kosovo sprak minister Hirsch Ballin dinsdag en woensdag met minister Kelmendi van Justitie en minister Pajaziti van Binnenlandse Zaken. Hij bracht een werkbezoek aan de regio Noord-Mitrovica, waar de meerderheid van de bevolking van Servische afkomst is. Hij bezocht daar de EULEX politiemissie, die zich onder meer inzet voor grensbewaking en handhaving van openbare orde. Ook in Kosovo bezocht de minister een gevangenis, ditmaal in Lipljan. Nederland heeft in 2002 financieel bijgedragen aan de opbouw van deze gevangenis, waar onder meer jeugdige en vrouwelijke delinquenten hun straf uitzitten en zich voorbereiden op de terugkeer naar de samenleving.

De minister gaf vanmorgen na het gesprek met de Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken Pajaziti aan dat ondanks de vooruitgang nog belangrijke hindernissen te nemen zijn. Hij gaf aan dat Nederland ook voor Kosovo een constructieve partner wil zijn. Maar er zijn nog taaie uitdagingen op het gebied van bestrijding van mensenhandel, corruptie en drugssmokkel. Nederland wil graag samenwerken met de autoriteiten om georganiseerde criminaliteit beter te bestrijden. Dat is in het belang van Kosovo zelf en van de EU-lidstaten, aldus de minister. De minister vroeg ook aandacht voor de terugkeer van Kosovaarse onderdanen die illegaal in Nederland verblijven. Er wordt gewerkt aan een akkoord daarover in Benelux-verband.

Meer informatie


* Bezoek Hirsch Ballin aan Macedonië en Kosovo in het teken van versterking rechtsstaat