Milieudienst Rijnmond

Energiebesparing bij zorginstellingen



Zorginstellingen kunnen wel twintig procent besparen op hun energieverbruik. De DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) organiseert als partner van het Rotterdam Climate Initiative (RCI) samen met Senter Novem een voorlichtingsbijeenkomst over energiebesparing bij zorginstellingen.

Informatiebijeenkomst op 26 november

Directies en facilitair management van zorginstellingen uit het Rijnmondgebied zijn op donderdag 26 november vanaf 12.45 uur van harte welkom in Verpleeghuis Rijckehove in Capelle aan den IJssel. De bijeenkomst draagt de titel `dubbele winst': energie besparen is winst boeken voor klimaat en portemonnee. Bij zorginstellingen kan dit financieel voordeel oplopen tot twintig procent.

Energiebesparende maatregelen wettelijk verplicht

De voorlichtingsbijeenkomst wordt georganiseerd als ondersteuning bij het uitvoeren van de wettelijk verplichte
energiebesparingsmogelijkheden. Vanaf 1 januari 2008 geldt het Activiteitenbesluit, dat instellingen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 50.000 kWh verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Betrokkenen uit de zorgsector, maatgevende experts en relevante marktpartijen zijn bij de bijeenkomst aanwezig om met de instellingen de energiebesparingsmogelijkheden door te nemen. Eerder hield de DCMR een drukbezochte bijeenkomst voor onderwijsinstellingen. Kantoren zijn binnenkort aan de beurt.

Programma

12:45 uur
Ontvangst in Verpleeghuis Rijckehove in Capelle aan den IJssel 13:00 uur
Opening door dagvoorzitter Suzanne Mulder, journaliste en presentatrice RTV Rijnmond
13:10 uur
Resultaten en vooruitblik handhaving energiebesparende maatregelen Mario Bakker, directielid DCMR Milieudienst Rijnmond 13:30 uur
Laaghangend fruit en kansen met verlichting
Piet Meijer, directeur Meijer Energie- & Milieumanagement 14:00 uur
Informatiemarkt: verbinden instellingen, dienstverleners en overheid 15:00 uur
Ervaringen en voorbeelden uit de praktijk
Anky van Geel, manager Facilitaire Dienst, De Zellingen 15:30 uur
Tips, handvatten en (subsidie)mogelijkheden
Hans Scherpenzeel, programma-adviseur SenterNovem 16:00 uur
Vraagbaak; panel beantwoordt vragen uit de zorgsector 16:30 uur
Afsluiting en borrel

Aanmelden en meer informatie

Op www.dubbelewinstvoormkb.nl kunnen directies en facilitair management van zorginstellingen uit het Rijnmondgebied zich aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.