Eerste landelijke Dag van de Bibliotheekinnovatie

11/11/2009 14:17

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Is er sinds de uitvinding van de boekdrukkunst iets veranderd in de bibliotheek? Jazeker. Veel mensen grijpen terug op het beeld van de bibliotheek dat zij hebben uit hun jeugd. Dat beeld moet worden bijgesteld. Het beweegt volop in de bibliotheekbranche. Op donderdag 26 november 2009 vindt in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam de eerste landelijke Dag van de Bibliotheekinnovatie plaats. Met die manifestatie vieren de openbare bibliotheken de afsluiting van het eerste jaar in een reeks van vier waarin met ideeën vanuit de bibliotheken zelf toekomst wordt gemaakt. De dag is open voor iedereen die direct en indirect verbonden is met de branche en kent een vrije inloop van 10.30 tot 17.00 uur.

De toekomst zit niet in beleidsnota's, technologische oplossingen of in management, de toekomst zit in mensen die elke dag serieus met hun werk bezig zijn. Daarbij komen nieuwe ideeën en nieuw elan, en zo ontstaat innovatie.

Vanuit dit idee is begin dit jaar een groot organisatieontwikkelingsprogramma gestart dat al gauw de naam goudklompjestraject kreeg. In dit traject, waarin 24 teams uit 19 bibliotheken in het hele land hun innovaties (goudklompjes) samenbrachten en samen smeedden tot een vernieuwingsbeweging, komt een groot aantal aanbevelingen en voornemens voor nog betere bibliotheken samen. Zo legde in 2008 de door minister Plasterk van OCW ingestelde Commissie Calff (Innovatie met effect) vast dat innovatie draait om de volgende zaken:


- Het gaat niet alleen om vernieuwende diensten, maar ook om structureel innovatief vermogen


- Innovatie is een zaak van mensen


- Innovatie staat niet los van de praktijk


- Bibliotheekmedewerkers willen deel uitmaken van de bibliotheek van de

21ste eeuw


- Bibliotheekmedewerkers nemen de uitdaging aan om met creatieve ideeën te komen en daarmee te experimenteren


- Er is een noodzaak te investeren in cultuurverandering


- De lerende organisatie krijgt meer gestalte


- Innovatie vraagt om bereidheid ervaring en kennis met elkaar te delen


- De organisatie van innovatie stimuleert de bibliotheken aanwezige kracht

Hoe bibliotheekinnovatie er in de praktijk uitziet, kunt u zien in Rotterdam op donderdag 26 november. De manifestatie is de Meesterproef voor de deelnemers aan het goudklompjestraject. De teams laten er zien wat zij hebben ontdekt en geleerd en wat zij verder nog van plan zijn. Ook laten zij vanzelfsprekend zien wat ze concreet hebben gerealiseerd en wat de rest van de branche daaraan kan hebben. Werk in Uitvoering dus en de Van Nelle Ontwerpfabriek zal er die dag dan ook uitzien als een bouwplaats.

Ook biedt de dag podium aan alle andere innovaties die het afgelopen jaar het licht hebben gezien, onder andere op het gebied van marketing, ICT en HRM. Wilt u weten wat er allemaal gebeurt in het openbaar bibliotheekwerk dan is deze dag niet te missen.





http://www.debibliotheken.nl/content.jsp?objectid=22081

http://www.debibliotheken.nl