Maasstad Ziekenhuis stalt informatiesystemen buiten de deur

12/11/2009 13:52

Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat al zijn medische en niet-medische digitale data onderbrengen in de serverruimte van de Rotterdam Internet Exchange, oftewel de R-iX. Op die manier hoopt het ziekenhuis onder meer de verhuizing naar de nieuwbouw bij NS-station Lombardijen, vlekkeloos te laten verlopen, zonder uitval van elektronische ziekenhuisinformatiesystemen. Op 26 november wordt een nieuwe zorgtak van de R-iX officieel geopend.

Ook na de verhuizing, gepland begin 2011, is zo'n uithuizige serverruimte nodig, aangezien het gebruik van papieren patiëntendossiers straks tot het verleden behoort. De R-iX bevindt zich in de zogeheten Spaanse Kubus in de Rotterdamse Spaanse Polder, het gebouw waar voorheen een groot distributiecentrum van Ter Meulen Post was gevestigd. Het Maasstad Ziekenhuis heeft er, op de groei, een serverruimte gehuurd van 65 vierkante meter, met een optie op meer. Het ziekenhuis is voor zover bekend de eerste zorginstelling die zijn servers extern plaatst.

Het Maasstad Ziekenhuis is volop aan het innoveren. Per 1 maart 2011 wordt de nieuwbouw in gebruik genomen. Het werken op papier is dan verleden tijd. Het digitaal Elektronisch Patiënten Dossier ondersteunt tegen die tijd de zorgprofessional met bijvoorbeeld labaanvragen, het vastleggen van gegevens en inzage in de voorgeschiedenis van de patiënt. Om dit alles goed te ondersteunen heeft het ziekenhuis zich verschillende doelen gesteld.

De digitalisering van het zorgproces vereist ten eerste een hoge continuïteit van de ICT infrastructuur. Dat betekent dat alle kritische onderdelen dubbel moeten zijn uitgevoerd om uitval van systemen op te kunnen vangen zonder dat de zorgverlener er last van heeft.

Betaalbaar

Door slim om te gaan met nieuwe technologie, zelf te doen waar wij goed in zijn en uit te besteden waar anderen goed in zijn, blijft de infrastructuur relatief betaalbaar.

Het Maasstad Ziekenhuis wil voldoen aan de regelgeving. Het nieuwe datacentrum voldoet aan alle eisen, waardoor een deel van de regelgeving in één keer goed wordt nageleefd. Hiermee wordt naast de continuïteit beter gegarandeerd dat patiëntendata niet onrechtmatig kunnen worden benaderd.

Door onze systemen buiten de deur van het ziekenhuis te plaatsen, kunnen we flexibiliteit en schaalbaarheid realiseren zonder afhankelijk te zijn van de beperkte mogelijkheden binnen het nieuwe ziekenhuis. ICT systemen worden in de toekomst bovendien op een professionele wijze gehuisvest.

Andere zorginstellingen

De verhuizing naar de nieuwbouw willen we laten verlopen zonder uitval van ICT. Daarom wordt in 2009 al gestart met de verhuizing van kritische systemen naar de Rotterdam Internet Exchange. Afronding vindt plaats in 2010, waardoor de beschikbaarheid wordt gegarandeerd buiten de gebouwen die worden gesloten en gebouwd.

Vanaf 2 november 2009 neemt het Maasstad Ziekenhuis als eerste zorginstelling de R-iX in gebruik. Met de komst van de R-iX en het nieuwe datacentrum geeft het Maasstad Ziekenhuis invulling aan alle bovenstaande punten. Tevens biedt de R-iX goede faciliteiten voor samenwerking met andere zorginstellingen.

Milieu

Het nieuwe kwalitatieve datacentrum is bijzonder energiezuinig en dus beter voor het milieu. Dit wordt gerealiseerd door volledige scheiding van warme en koude lucht en door gebruik van energiezuinige apparatuur. De R-iX is het tweede datacentrum van Nederland dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet (NEN7510), maar dat tevens zo energiezuinig is. Dat is te danken aan een enorm warmtewiel, dat wordt aangestuwd door de warme lucht die afkomstig is van de reusachtige servers. Het wiel werkt als een ventilator waardoor fors kan worden bespaard op de energie die nodig is om de servers te koelen.

Techniek

Het concept is op zich vrij eenvoudig. Het Maasstad Ziekenhuis beschikt over een dubbele verbinding tussen de verschillende datacentra in de huidige locaties Zuider en Clara. Ook is er een verbinding die nu al via de nieuwbouwlocatie loopt. Deze lus is dubbel uitgevoerd en de route is zo gekozen dat er, bijvoorbeeld bij beschadiging door graafwerkzaamheden, een alternatieve route is.

In elk datacenter worden servers geplaatst, die een identieke kopie zijn van elkaar. Is de server in het ene datacenter niet bereikbaar, dan is de kopie server in het andere datacenter wel bereikbaar. De meeste servercapaciteit wordt gehuisvest in de R-iX waardoor alleen de performance van de bedrijfskritische systemen naar beneden gaat indien er sprake is van een algehele uitval van de R-iX.


Noot voor redacties
vragen over dit persbericht kunt u stellen aan Tjeerd Canrinus, manager Informatisering en Automatisering van het Maasstad Ziekenhuis. Hij is bereikbaar via persvoorlichter Joyce de Bruijn, 010-2913662 of 06-44237891 of email: innovatie@maasstadziekenhuis.nl.

Tevens bent u 26 november van harte welkom bij de opening van de R-iX waar het Maasstad Ziekenhuis bij een eigen stand extra toelichting kan geven. Bij deze stand zijn in ieder geval aanwezig Tjeerd Canrinus en Frank Arnoldy (directeur beheer).

Zie voor meer info tevens www.r-ix.nl