NVLF


16 november 2009
Vereniging

Kennis in bedrijf over samenwerken in de eerste lijn

26 november 2009 bij Hogeschool Zuyd.

De Kenniskring Autonomie en Participatie geeft dit jaar een minisymposium over Interdisciplinair samenwerken met kinderen in de eerste lijn: hoe doe je dat? (13.00-15.00 uur)
Eerstelijns hulpverleners constateren dat hun monodisciplinaire zorgverlening aan kinderen vaak tekortschiet. Met hulp van de Kenniskring Autonomie en Participatie van chronisch zieken wordt er gewerkt aan het opzetten en concretiseren van een interdisciplinair samenwerkingsverband om zorg op elkaar af te stemmen en vraaggericht te maken.

Een groep zorgverleners uit de 1e lijn in Midden-Limburg (Fontein) wil hun zorg aan kinderen verbeteren. Ze werkt met de Kenniskring Autonomie en Participatie van chronisch zieken aan het opzetten van een samenwerkingsverband. Verschillende deelprojecten zijn inmiddels uitgezet. Bij bestaande samenwerkingsverbanden voor kinderen in Nederland worden succesfactoren en knelpunten geïnventariseerd. Er wordt een zorgschema ontwikkeld met verscheidene aandachtspunten en producten en er worden uitgangspunten geformuleerd voor vraaggerichte zorg en interdisciplinair samenwerken. Vanaf september neemt ook Paramedisch Centrum Sittard-Zuid deel aan het project, evenals de beroepsverenigingen fysiotherapie, logopedie en ergotherapie. Op dit moment zijn werkgroepen geformeerd vanuit de verschillende praktijken en de Kenniskring. Zij gaan producten en processen verder ontwikkelen en het zorgschema stapsgewijs implementeren.

Lezing 1 Anita Stevens
RAAK project en interdisciplinair samenwerken bij kinderen in Nederland.
Korte introductie van het RAAK-project. Overzicht van de problemen die een rol spelen bij bestaande multidisciplinaire samenwerkingsverbanden voor kinderen in Nederland.

Lezing 2 Ans Schreurs
Interdisciplinair samenwerken: hoe doe je dat?
In deze lezing wordt er verder ingegaan op de ervaringen van hulpverleners bij het concreet opzetten van een samenwerkingsverband. Waar lopen hulpverleners tegen aan en wat betekent dit voor het kind en ouders.

Lezing 3 Barbara Piskur
Interdisciplinair samenwerken en familieparticipatie: ervaringen van ouders.
Presentatie van de resultaten van een kwalitatief onderzoek naar de zienswijze van ouders ten aanzien van cliëntgericht werken en familieparticipatie. Uit analyse van interviews met ouders van kinderen met een complexe zorgvraag, komen een aantal thema's naar voren die ouders belangrijk vinden.

Meer weten over het programma van Kennis in bedrijf, klik hier.