Rijksuniversiteit Groningen

Antarctic policymaking & science in the Netherlands, Belgium and Germany (1957-1990)

Datum: 26 november 2009

Promotie: B.P. Abbink, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Antarctic policymaking & science in the Netherlands, Belgium and Germany (1957-1990)

Promotor(s): prof.dr. L. Hacquebord

Faculteit: Letteren

Meer politieke dan wetenschappelijke motieven voor Antarctisch onderzoek

Waarom besluit een land al dan niet te investeren in Antarctisch onderzoek? Dat is de vraag die promovendus Peter Abbink zichzelf stelde. Uit zijn proefschrift komt naar voren dat bij elk Nederlands Antarctisch onderzoek in de periode 1957-1990 politieke motieven de aanzet hebben gegeven, en niet wetenschappelijke motieven. Politieke redenen waren volgens Abbink zelfs belangrijker dan wetenschappelijke.

Nederlandse onderzoekers zijn in verschillende vakgebieden structureel betrokken bij wetenschappelijk onderzoek op Antarctica. Onlangs participeerden tientallen Nederlandse onderzoekers in de projecten van het vierde Internationale Pooljaar 2007-2009. Op grond van dit onderzoek heeft de Nederlandse overheid als Consultatieve Partij bij het Antarctica Verdrag een stem in het beheer en de toekomst van Antarctica, omdat het uitvoeren van `substantieel' wetenschappelijk onderzoek op Antarctica voor een land voorwaarde is voor politieke invloed in het Antarctisch Verdragsysteem.

Deze Nederlandse betrokkenheid is echter pas recent. Nederland nam bijvoorbeeld niet deel aan het Antarctisch Programma van het Internationale Geofysische Jaar van 1957-1958 en Nederland werd pas in 1990 Consultatieve Partij. Peter Abbink heeft het beleid achter de Nederlandse betrokkenheid en niet-betrokkenheid geanalyseerd. Hij plaatst zijn analyse in een bredere context door de Nederlandse situatie te vergelijken met het Antarcticabeleid van België en Duitsland in dezelfde periode. Elk van deze landen is in zijn eigen tempo, op verschillende momenten, met een verschillende intensiteit gaan deelnemen aan Antarctisch onderzoek en opgenomen in het Antarctisch Verdrag. Abbink verklaart het Antarcticabeleid van de drie landen door middel van een analyse en vergelijking van de relatie tussen politiek en wetenschap, de politieke cultuur en door gebruik te maken van elementen van een bestaande agendavormingtheorie.

Peter Abbink (Delft, 1975) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Arctisch Centrum aan de Faculteit der Letteren van de RUG. Het onderzoek werd deels gefinancierd door NWO. Abbink werkt nu voor de provincie Groningen als beleidsmedewerker Energiebeleid.

Laatst gewijzigd: 12 november 2009 12:54