Conferentie aanpassing klimaatverandering in ontwikkelingslanden

18/11/2009 16:34

Stichting Uitvoering Klimaatprogramma

Wat:vInternationale conferentie over klimaatadaptatie in ontwikkelingslanden

Waar: Vredespaleis, Den Haag

Wanneer: 26 november van 9.00 tot 18.00 uur

Wie: Minister Bert Koenders, Herman Wijffels (voorzitter Worldconnectors) en vele buitenlandse gastsprekers.

Donderdag 26 november organiseren de HIER klimaatcampagne en de Worldconnectors een conferentie over aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie) in ontwikkelingslanden. De financiering van klimaatadaptatie in ontwikkelingslanden is een van de centrale thema's tijdens de klimaattop in Kopenhagen in december.

De gevolgen van klimaatverandering zijn in ontwikkelingslanden veel zichtbaarder dan hier. Klimaatverandering leidt tot een toename van zware orkanen, hittegolven, overstromingen en droogte, met grote gevolgen voor de watervoorziening, de landbouw en de gezondheid. In de armste ontwikkelingslanden ontbreekt het aan geld en capaciteit om afdoende maatregelen te treffen.

Amjad Abdulla zal ingaan op de positie van de G-77 in de klimaatonderhandelingen met name rond de financiering van adaptatie. Amjad Abdulla is de eerste woordvoerder van de G-77 in de klimaatonderhandelingen. Hij is vice-voorzitter van Werkgroep II van IPCC en Directeur-Generaal van het Ministerie van Milieu, Energie en Water van de Malediven.

Herman Wijffels (voorzitter Worldconnectors) en Minister Bert Koenders zullen ingaan op de noodzaak van adaptatie, de kosten die er mee gepaard gaan, de discussie over de internationale financiële architectuur en de vraag hoe het geld moet worden opgebracht.

Tijdens de conferentie zijn er drie gastsprekers uit India. Zij zullen vertellen over de gevolgen van klimaatverandering in India en wat zij, vaak lokaal, al doen samen met boeren en vissers om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Maar ook over wat zij nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Zie ook bijlage.

Tijdens de conferentie is ook aandacht voor het thema landgebruik. Veranderingen in landgebruik, zoals het tegengaan van verwoestijning zijn niet alleen van belang voor adaptatie, maar ook voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Zie bijlage.

Minister Koenders zal tijdens de conferentie het miljoenste pop-up boekje van de campagne 'Daar ben ik' campagne in ontvangst nemen uit handen van Madeleen Helmer, hoofd van Internationale Klimaatcentrum het Rode Kruis. Deze bewustwordingscampagne met Kofi Annan als afzender is een initiatief van NCDO en de HIER Klimaatcampagne. Op de website www.daarbenik.nl vindt u een reeks projecten die de gevolgen van klimaatverandering tegengaan. Deze projecten zijn onderdeel van de HIER Klimaatcampagne.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.hier.nu/adaptatie