overhandigt eerste exemplaar Grote Atlas VOC: Afrika aan ambassadeur Zuid-Afrika

In oktober verschijnt het vijfde deel, Afrika, van de Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De uitgave is onderdeel van een zevendelige reeks over de voormalige handelsgebieden van de VOC (1602-1799). Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior heeft, in samenwerking met het Nationaal Archief, het KNAG, en URU-Explokart/Universiteit Utrecht, deze historische atlasuitgaven samengesteld. Op basis van facsimile's van manuscriptkaarten, plattegronden en topografische afbeeldingen uit de collecties van het Nationaal Archief en diverse andere VOC-archieven biedt het een mooi overzicht van historisch Afrika. Op 26 november wordt een exemplaar van de Atlas overhandigd aan de ambassadeur van de Republiek Zuid-Afrika in Nederland, Z.E. de heer Peter Goosen.

In 420 pagina's en 600 merendeels nooit eerder gepubliceerde kaarten, plattegronden en topografische tekeningen uit de zeventiende, achttiende en vroege negentiende eeuw biedt dit pionierswerk in de eerste plaats een totaalbeeld van het deel van Afrika binnen het handelsgebied van de VOC, dus vanaf de westkust van het tegenwoordige Zuid-Afrika tot aan de Rode Zee. Het zwaartepunt daarin ligt vanzelfsprekend bij de vestiging en uitbreiding van de Kaapkolonie en haar buitenposten in de jaren vanaf 1652. Daarnaast wordt inleidend ook de VOC-cartografie van de zeeroute van de Republiek om Afrika naar de Oost uitvoerig behandeld. Ook de diverse eilanden in de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan die als regel werden aangedaan door de Nederlandse Oost-Indiëvaarders zijn in kaart gebracht. Veel aandacht is er verder voor Mauritius, Madagascar en enkele andere eilanden in de Indische Oceaan, waar de Compagnie eveneens voor kortere of langere perioden actief was. Hoofdauteur van Deel V: Afrika is mevrouw Bea Brommer; bijdragen uit Zuid-Afrika werden geleverd door de coauteurs dr. Dan Sleigh en prof.dr. Leon Hattingh.

De eerste uitgave van de zevendelige reeks, de Atlas Amsterdam of Atlas Isaak de Graaf, is medio november 2006 uitgebracht. Het is een grote overzichtsatlas van de vestigingen en bezittingen van de VOC die omstreeks 1700 op last van de Heren XVII werd vervaardigd door de Amsterdamse kaartenmaker Isaak de Graaf en waarvan de bewaard gebleven kaartbladen zich nu alle in de collectie van het Nationaal Archief bevinden. In 2007-2008 verschenen vervolgens de regionale delen II (Java en Madoera), III (Indische Archipel en Oceanië) en IV (Ceylon). Deze eerste vier atlasdelen zijn inmiddels alle uitverkocht. De uitgave van de twee afsluitende regionale delen in de reeks, VI (Voor-Indië, Perzië, Arabisch Schiereiland) en VII (Oost-Azië, Birma tot Japan), is voorzien voor oktober/november 2010.

Noot voor redacties (