Maastricht University

Universiteit Maastricht
Persbericht
23 november 2009

Argentinië brengt hommage aan mensenrechtenactivist Theo van Boven ontvangt eredoctoraat in Buenos Aires

Prof. dr. Theo van Boven, emeritus hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit Maastricht, ontvangt donderdag 26 november a.s. een eredoctoraat van de universiteit van Buenos Aires. Daarnaast wordt hij door de Argentijnse overheid benoemd tot commandeur in de Orde van de vrijheidsstrijder San Martín. Op deze manier wil Argentinië een hommage brengen aan Theo van Boven voor zijn bewezen diensten op het gebied van mensenrechten, met name voor zijn bijdrage als directeur Mensenrechten van de Verenigde Naties aan een rapport over de verdwijningen tijdens de Argentijnse dictatuur.

Van 1977 tot 1982 was Van Boven directeur van de afdeling Mensenrechten van de Verenigde Naties in Genève. In deze functie heeft hij zich hard gemaakt voor een rapport over de verdwijningen en trad hij als kroongetuige op in de rechtszaak tegen de Argentijnse junta. Theo van Boven geniet grote waardering en bekendheid in Argentinië vanwege zijn bijdrage aan de verwerking van het dictatoriale verleden en het stimuleren van de mensenrechtendialoog. Een reden om hem een hommage te brengen en wel op een moment dat er in Argentinië vijf grote rechtszaken lopen naar aanleiding van de laatste dictatuur. In al deze rechtzaken gaat het om detentiecentra waar duizenden mensen gevangen werden gehouden.

De uitreiking van het eredoctoraat en de onderscheiding tot commandeur vindt plaats tijdens een vierdaags bezoek (21 - 26 november) van Theo van Boven aan Argentinië op uitnodiging van de Argentijnse overheid en de Nederlandse Ambassade. Er vindt onder meer een symposium plaats over de bescherming en bevordering van de mensenrechten binnen de VN en er staan ontmoetingen gepland tussen Theo van Boven en familie van slachtoffers van de dictatuur en rechters van het Nationale Hooggerechtshof. Ook zal Van Boven een college Recht op een Rechtsmiddel en Reparatie (Derecho a un recurso y a reparacion) verzorgen.

Theo van Boven (1934) was van 1986 tot 1991 lid van de commissie Voorkoming van Discriminatie en Bescherming van Minderheden van de VN en tussen 2001 en 2004 was hij speciaal rapporteur voor martelingen van de VN. Hij is onder andere voorzitter van de Nederlandse Associatie van Internationaal Recht en bestuurslid van de Internationale Beweging tegen alle vormen van Discriminatie en Racisme.



Maastricht University