Erasmus Universiteit Rotterdam

Afscheidscollege Prof.dr. J.A. Monsma

Titel afscheidscollege
'Lokale belastingen en acceptatie'

---

Leerstoel:
Bijzonder hoogleraar in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, vanwege de St. J.H. Christiaanse

Datum
26 november 2009 16:00

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Niet eens met een lokale belastingheffing? Meteen aanvechten!

Mondige burger spant sneller zaak aan over belastingverordening

Onroerendezaakbelasting, parkeerbelasting: mensen betalen nog al wat aan lokale belastingen en heffingen. Het blijkt dat mondige burgers relatief vaak gaan procederen als zij het niet eens zijn met zo'n belastingheffing. Dat komt doordat dingen onduidelijk zijn en doordat mensen zich `gepakt' voelen, zegt prof.dr. Jan Monsma in zijn afscheidscollege `Lokale belastingen en acceptatie' op donderdag 26 november 2009. Hij verlaat de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam als bijzonder hoogleraar `Heffingen van lokale overheden' vanwege de Stichting J.H. Christiaanse.

Mensen gaan vooral procederen als het om zaken gaat die dicht bij ze staan. Als het gaat om onenigheid over de belasting over hun huis (WOZ, OZB en de rioolheffing) of over hun auto of hond, zijn ze er tegenwoordig als de kippen bij om een procedure aan te spannen. Natuurlijk speelt het mee dat iedereen goed geïnformeerd is via het internet en makkelijk met elkaar kan communiceren, maar voornaamste is dat er veel onduidelijkheid over belastingzaken is. Deze onduidelijkheid komt onder andere doordat belastingregelingen niet transparant zijn of belastingambtenaren niet goed communiceren, bijvoorbeeld door ambtelijk - en dus onbegrijpelijk - taalgebruik in correspondentie.

Gepakt voelen mensen zich als lokale heffingen onevenredig hoog zijn in verhouding tot wat ze ervoor terug krijgen, zoals leges voor bouwvergunningen. Dit zelfde geldt voor belastingverordeningen voor zaken die er eigenlijk gewoon moeten zouden zijn, bijvoorbeeld de baatbelasting voor prullenbakken. Daarnaast vinden mensen het erg belangrijk om serieus te worden genomen: wanneer een vraag of bezwaar niet netjes wordt afgehandeld, is de gang naar de rechter tegenwoordig zo gemaakt.

Deze procedures zijn voor de belastingheffers natuurlijk niet gewenst. Daarom geeft Monsma in zijn college een aantal punten ter verbetering van de regelgeving en uitvoering. Gemeenten moeten de juiste bekostigingsinstrumenten kiezen, de belastingtarieven verstandig invullen en helder communiceren met de belastingbetalers.