Universiteit Leiden

De ethiek en het internationale recht

`Wet is wet' voelt voor een rechter minder comfortabel dan het motto `orders zijn orders' voor een soldaat, stelt Dame Rosalyn in haar Cleveringa-oratie die zij donderdag 26 november uitspreekt. Dit dilemma bracht Cleveringa 69 jaar geleden tot zijn rede.

Rechtvaardigheid

De plicht van de soldaat stopt op het moment dat de order een misdaad betekent, voor de rechter blijft de wet de wet, ook al is die onrechtvaardig. Met dit probleem werd niet alleen Cleveringa geconfronteerd. De Duitse rechtsgeleerde Gustav Radbruch schreef in 1945 een brief aan zijn studenten over het dilemma van de rechtsgeleerde bij de relatie tussen rechtsgeldigheid enerzijds en het gevoel van rechtvaardigheid anderzijds. Aan de `formule van onduldbaarheid' die uit dit schrijven is voortgevloeid - ook wel de Radbruch formule genoemd -, wordt gerefereerd met betrekking tot de Duitse gerechtshoven in de Nazitijd. Veel rechters verlieten hun land liever dan zich te conformeren aan de Naziwetten.

Filosofische vraag
In het internationale recht - het gebied waarin Dame Rosalyn zich beweegt - komt hetzelfde probleem in iets andere vorm ook voor. De concepten daar zijn: `lex lata' - het recht zoals het is - en `lex ferenda' - het recht in de maak, nog niet uitgekristalliseerd. Het `recht zoals het zou moeten zijn' valt onder het begrip `recht dat nog niet volledig is geformuleerd'. De opvatting die Dame Rosalyn zelf aanhangt is dat ze recht niet ziet als een set regels, maar als contrasterende normen waartussen gekozen moet worden: bijvoorbeeld, `geen gebruik van geweld' of `zelfverdediging'. Dit is echter hoe dan ook een filosofische vraag die niets van doen heeft met de gruwelijke keuze waarvoor Cleveringa zich gesteld zag.

Discriminatieclausule
Discriminatie is naar Nederlandse normen en waarden een vloek, aldus Cleveringa in zijn rede. Daarvan is elke internationale rechtsgeleerde eveneens doordrongen, stelt Dame Rosalyn. We hebben allemaal wel een beeld van wat discriminatie is. In het internationale recht is het geformuleerd op basis van ras, kleur, sekse, taal en politieke opvatting. Zo is het ook in allerlei internationale verdragen opgenomen. De laatste tijd wordt het echter uitgebreid met noties als etniciteit, nationale of sociale oorsprong en seksuele oriëntatie. Dame Rosalyn geeft een voorbeeld van de discriminatieclausule in het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (ICCPR), waarbij zowel zijzelf als de Nederlandse staat betrokken was.

Non-discriminatieprincipe
In het verdrag staat niets specifieks over discriminatie met betrekking tot sociale voorzieningen en uitkeringen wegens invaliditeit. Maar het comité voor de mensenrechten dat opereert onder het ICCPR en waarvan Dame Rosalyn deel uitmaakte, oordeelde dat de het verdrag regelt dat `elke discriminatie onder de wet' verboden is. De Nederlandse regering had de keuze dat oordeel naast zich neer te leggen, maar koos ervoor - ondanks de grote financiële gevolgen die het met zich meebracht - het oordeel te accepteren en ernaar te handelen. Deze reactie werd ingegeven door het grote belang dat de Nederlandse staat hecht aan zowel de internationale instituties als het non-discriminatieprincipe. Dame Rosalyn: `I have always hugely admired this.'

Dame Rosalyn Higgins

Dame Rosalyn Higgins was de eerste gekozen vrouwelijke rechter van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Van februari 2006 tot februari 2009 was ze president van dit hof, dat geldt als het belangrijkste gerechtelijk orgaan binnen de VN. Ze heeft een grote en duurzame bijdrage aan de ontwikkeling van het volkenrecht geleverd. Haar oeuvre, dat meer dan 50 jaar bestrijkt, omvat vele boeken en andere wetenschappelijke bijdragen over onder meer rechtstheorie, het recht van de Verenigde Naties, het volkenrecht inzake geweldgebruik, mensenrechten, internationaal humanitair recht, internationaal economisch recht, en immuniteiten van staten en diplomaten. Daarnaast heeft zij tal van functies in de praktijk van internationale samenwerking vervuld, waaronder rechter, arbiter, lid van de VN-mensenrechtencommissie. Een rode draad in haar werk is het opkomen voor de rechtstaat in de internationale betrekkingen.

Protestrede
De Cleveringa-oratie wordt jaarlijks gehouden ter herinnering aan de protestrede die hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa op 26 november 1940 hield. Als decaan van de rechtenfaculteit sprak hij zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om joodse hoogleraren, onder wie zijn collega E.M. Meijers, die op dat moment college had zullen geven, van de universiteit te verwijderen. De Cleveringa-leerstoel en de Cleveringa-oratie op 26 november zijn voor de Universiteit Leiden van grote betekenis, omdat Cleveringa door zijn rede het motto van de universiteit `Praesidium libertatis' (Bolwerk van de vrijheid) op indrukwekkende wijze gestalte gaf.

Meer over Cleveringabijeenkomsten
Herdenking protestrede Cleveringa

Jaarlijks organiseert het Leids Universiteits Fonds Cleveringabijeenkomsten voor alumni van de Universiteit Leiden. De bijeenkomsten worden gehouden in het licht van het gedachtegoed van Professor Cleveringa.
Overzicht van de Cleveringabijeenkomsten in binnen- en buitenland

(24 november 2009/SH)

Nieuwsredactie - 24/11/2009