Openbaar Ministerie

Themazitting illegaal consumentenvuurwerk

24 november 2009 - Functioneel Parket

Op donderdagochtend 26 november 2009 vindt er een themazitting vuurwerk plaats bij de rechtbank te Den Bosch. Tien personen die verdacht worden het bezit van illegaal consumentenvuurwerk zullen voor de economische politierechter terecht moeten staan. De eerste zaak staat gepland om 9.45 uur en de laatste om 11.15 uur.

In alle gevallen gaat het om het voorhanden hebben van consumentenvuurwerk dat niet voldoet aan de gestelde eisen van het Vuurwerkbesluit. Het gaat dan om het bezit van onder andere Chinese rollen, lawinepijlen, flowerbeds, vlinders, nitraatklappers en mortierbommen. Dit is verboden consumentenvuurwerk en heeft over het algemeen een veel zwaardere lading dan toegestaan. Het betreft overtredingen die gepleegd zijn eind december 2007 en eind december 2008.

Het Functioneel Parket wil door middel van deze themazitting van vuurwerkzaken duidelijk maken dat het bezit van illegaal consumentenvuurwerk niet wordt geaccepteerd. Het Openbaar Ministerie tilt zwaar aan deze feiten er wordt dan ook wel degelijk strafvervolging ingesteld. Jaarlijks wordt naar schatting 1 à 2 miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk in Nederland verkocht. Om dit tegen te gaan, wordt door de politiekorpsen, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van VROM en het Openbaar Ministerie geprobeerd zoveel mogelijk illegaal vuurwerk te onderscheppen.

Zie voor meer informatie over vuurwerk op www.om.nl