Vrije Universiteit Amsterdam

Werk en psychische gezondheid


* Startdatum: 26-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Werk en psychische gezondheid


* Spreker: I. Plaisier


* Promotor: prof.dr. J.G.M. de Bruijn prof.dr. B.W.J.H. Penninx


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Uit het proefschrift van Inger Plaisier blijkt dat het hebben van werk het risico voor angst en depressies niet vergroot. Ook niet bij vrouwen die een baan met een gezin combineren. Het hebben van werk lijkt eerder positief voor de psychische gezondheid. Werkomstandigheden spelen wel een bescheiden rol: een hoge werkdruk leidt tot een verhoogd risico voor het ontstaan van depressies. Maar vrouwen rapporteerden in Plaisiers onderzoek een minder hoge werkdruk dan mannen. Het genderverschil bij angst en depressie kon niet door het werk worden verklaard.

Krijg je van werk depressies en of angststoornissen? En wat heb je nodig om het werk vol te houden als je eenmaal een depressie of een angststoornis hebt?
Depressies en angststoornissen komen vaak voor, bij vrouwen twee keer vaker dan bij mannen. Het hogere aantal depressies en angststoornissen bij vrouwen zou te maken kunnen hebben met slechtere werkomstandigheden en de combinatie van werk met gezinstaken.

Omdat het hebben van werk juist positief lijkt voor de psychische gezondheid is het belangrijk te kijken naar werkfactoren die bijdragen aan werkbehoud bij mensen met angst en depressie. Uit Plaisiers onderzoek blijkt dat goede sociale steun en veel controle op het werk mogelijke factoren zijn die helpen verminderde prestaties op het werk en ziekteverzuim te voorkomen, maar dit geldt niet alleen voor mensen met angst en depressie. Toch lijkt het zinvol om in onderzoek en bij begeleiding van mensen met angst en depressies, aandacht te besteden aan deze werkomstandigheden om arbeidsongeschiktheid te helpen voorkomen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam