Vrije Universiteit Amsterdam

Trek alle registers open!


* Startdatum: 26-11-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Trek alle registers open!


* Spreker: prof.dr. B.F.M. Bakker


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Oratie

26 november houdt Bart Bakker zijn oratie `Trek alle registers open' waarin hij de mogelijkheden en valkuilen van sociaalwetenschappelijk onderzoek met administratieve gegevens bespreekt. Nieuwe mogelijkheden zijn onder meer onderzoek naar kleine groepen in de samenleving, het zonder veel extra kosten doen van longitudinaal onderzoek, het combineren van informatie tussen ouders en kinderen en eventueel andere familieleden, het flexibel en zonder grote belasting van respondenten leggen van dwarsverbanden tussen thema's die je normaal gesproken niet samen in een enquête tegenkomt, en onderzoek naar onderwerpen die maar moeilijk en met veel fouten via enquêtes kan worden gedaan.

Door deze nieuwe mogelijkheden is het gebruik van administratieve informatie in onderzoek de afgelopen tien jaar gestegen zegt Bakker. De ontwikkeling van de bijbehorende methodologie heeft daarmee geen gelijke tred gehouden. Deze methodologie is vooral ontwikkeld op de statistische bureaus van de Scandinavische landen en het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de universiteiten is het onderwerp vrijwel geheel nieuw.

Bakker schetst een kader voor fouten in onderzoek waarin meerdere administratieve bronnen worden gecombineerd. Verder geeft hij twee voorbeelden van onderzoek naar de kwaliteit van administratieve gegevens. Het eerste voorbeeld betreft het toepassen van de klassieke testtheorie, waarmee de validiteit en betrouwbaarheid van administratieve gegevens vastgesteld kan worden. Het tweede betreft het gebruik van de bevolkingsadministratie voor de beschrijving van de Nederlandse bevolking. Daarbij laat hij zien dat er ongeveer 240000 mensen worden gemist en ongeveer 30000 ten onrechte worden meegerekend.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam