Sanoma Uitgevers

George Clooney

Mannen houden van roze en George Clooney

---

26.11.09

Houden mannen van echte mannendingen? Zeker. Maar op advertenties reageren ze soms net als vrouwen. Zo vallen ze voor roze, George Clooney en lieve baby'tjes. Méér nog dan vrouwen zelfs. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kenniscentrum van Sanoma Mens Magazines naar de aansprekendheid van advertenties.

Roze auto
In het onderzoek, uitgevoerd door Trendbox, zijn twee identieke reclames getest, eentje met een roze en eentje met een blauwe Ford Fiësta. Wat bleek? De roze scoorde het beste bij zowel mannen als vrouwen. Bij de mannen zelfs iets hoger dan bij de vrouwen. Roze is dus een aansprekende kleur voor communicatie. Of dit leidt tot aankoop is vraag twee, daar komen namelijk ook andere aspecten bij kijken. De kleur is in elk geval een eyecatcher.

George Clooney
Relatief jonge mannen met spierbundels en sixpacks scoorden in het onderzoek benedengemiddeld bij zowel mannen als bij vrouwen. De welbekende reclame van Nespresso, waarin George Clooney figureert, doet het daarentegen bij zowel mannen als vrouwen goed. Opvallend is dat George beter scoort onder mannen dan vrouwen. Hoe is het bovenstaande uit te leggen? Mannen spiegelen zich niet graag aan succesvolle leeftijdsgenoten. Dat geeft het gevoel dat ze hebben gefaald en mannen willen juist altijd winnen en opscheppen.

Baby scoort bij mannen
De top 5 onder mannen en vrouwen geteste fotos was vrijwel identiek. Opvallend is dat de foto van een baby bij de mannen hoger in de top 5 staat dan bij de vrouwen.

Mannen en toetjes
Hoe wordt Hertog stracciatella-ijs gemaakt? Wie kent deze aandoenlijke reclame niet? De reclame met de getekende witte koe in de wei scoorde hoger bij mannen dan bij vrouwen. Uit onderzoek bleek al dat mannen steeds vaker in de keuken staan. Nu blijkt bovendien dat ze wegsmelten voor toetjes.

Actie en nieuwe dingen
Bij mannen springen met name reclames in het oog die actie uitstralen, zorgeloze echte mannenactiviteiten vertonen en energieke nieuwe dingen uitproberen.

Eenvoud werkt ook
Dat eenvoud werkt bij mannen blijkt uit het feit dat twee reclames uit de top 5 een uiting zijn die simpelweg is opgesplitst in twee delen. Op de ene helft zie je het product met een functionele toelichting. Op de tweede helft wordt emotie toegevoegd verpakt in mannelijke actie.

Dagelijks leven
Zaken die worden geassocieerd met veiligheid, comfort en zorg scoren bij vrouwen beduidend hoger dan bij mannen. Het dagelijkse leven is bij vrouwen een dankbaar reclamethema.

Kameraadschap
De mentaliteit van mannen en vrouwen groeit naar elkaar toe. Mannen hebben daardoor de behoefte zich te manifesteren. Bijvoorbeeld door met vrienden een weekend te mountainbiken. Het onderstreept het basale gevoel van mannen onder elkaar. Opvallend is dat reclame van de Landmacht, waarin vertrouwen en kameraadschap centraal staan, bij mannen én vrouwen hoog wordt gewaardeerd. Dit sluit aan bij een langer zichtbare trend, zoals vrouwenstapavonden en de populariteit van een serie als Hills (MTV) waar vrouwen onderling de toon zetten.

Groene hype
Groen is dé hype in advertentieland. Van groenestekker.nl tot eco-intelligente vloerbedekking. Maar voor merken is het niet slim zonder meer mee te surfen op de hype, je loopt terdege risico.

Vlees noch vis
Merkreclames die focussen op enkele onderscheidende kenmerken worden opvallend hoger gewaardeerd dan merken die iedereen te vriend proberen te houden.

Jong en egocentrisch
Modemerken zoals Boss, Gucci en Rayban maken in hun reclame regelmatig gebruik van zelfverzekerde egocentrische personen. Met name bij jongeren spreekt dit aan. Vanaf 25 jaar scoort met name fris beeld dat gezamenlijke actie en energie toont.