Partij van de Arbeid

Stevige maatregelen Bijlmerbajes

Staatssecretaris Albayrak neemt stevige maatregelen om problemen in de Bijlmerbajes aan te pakken. De gevangenis krijgt er personeel bij om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Ook komt de strafinrichting onder verscherpt toezicht te staan. Dat heeft de staatssecretaris
woensdag aan de Tweede Kamer toegezegd.

Albaurak stelt nieuwe medewerkers aan zodat de huidige bewaarders snel kunnen worden bijgeschoold om daarmee de kwaliteit van het werk te verbeteren. De Inspectie voor de Sanctietoepassing, die recent harde kritiek leverde op het dagprogramma voor de gevangenen in de Bijlmerbajes, zal elk half jaar rapporteren hoe het staat met de aangekondigde verbeteringen.

De afgelopen jaren ontstonden spanningen in de Bijlmerbajes, omdat gevangenen zich verzetten tegen de versobering van hun dagprogramma. De staatssecretaris kondigde eerder deze maand al maatregelen aan die ervoor moeten zorgen dat de problemen, en met name de uitval van arbeid, voor het einde van het jaar zijn verholpen. Ook is er een nieuwe directeur aangesteld , die het vertrouwen heeft van het personeel, de bonden en de bewindspersoon.

PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft in debat met de staatssecretaris aangedrongen op personele maatregelen en verscherpt toezicht. Ze is blij dat de staatssecretaris deze toezegging heeft gedaan. 'Albayrak laat het verbeterplan zelfs voor en na invoering toetsen door de onafhankelijke inspectie. Met deze maatregelen wordt de interne en externe veiligheid vergroot, en geïnvesteerd in personeel. Daar is het ons om te doen.'

Het motto van de PvdA is 'uit de bak, is aan de bak' . De PvdA wil tijdens detentie investeren in gevangenen , zodat ze na detentie meteen aan het werk kunnen. Deze maatregelen dragen daar volgens Bouwmeester aan bij.

Volgens Albayrak is de veiligheid in de Bijlmerbajes niet in het geding en is er ook geen structureel tekort aan personeel. Wel is er sprake van onderbezetting door onder meer een hoog ziekteverzuim. De complexe en hardnekkige problemen in de Bijlmerbajes zijn mede het gevolg van de constructie van het complex, dat uit zes torens bestaat waarin ook nog eens een eigen bedrijfscultuur heerst. De penitentiaire inrichting Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, gaat in 2014 dicht en wordt dan vervangen door een nieuwe gevangenis in Zaandam.