Politie Groningen

Politieproef Twitter van start

Meer interactiviteit met burgers

Groningen, 26-11-2009 o Regiopolitie Groningen is vorige week begonnen met een proef met Twitter. Een half jaar lang nemen vier buurtagenten en een jeugdagent burgers mee in hun dagelijkse werkzaamheden. De proef wordt gehouden in de West-Indische buurt, Oost-Indische buurt en de Hoogte in Groningen en de wijk Oosterhaar in Haren.

Interactief

Veel bedrijven zenden alleen informatie via Twitter. Regiopolitie Groningen gaat het middel inzetten als een persoonlijk en interactief middel. De buurtagenten en de jeugdagent gaan rechtstreeks communiceren met de bewoners in hun wijken. Dit gebeurt onder meer door informatie te delen. Zo kan er bijvoorbeeld een getuigenoproep of een vooraf aangekondigde controle worden getwitterd. Het communicatiemiddel Twitter is interactief, omdat de bewoners kunnen reageren op de verstuurde berichten van de buurt- of jeugdagent. Op deze manier wil de politie samen met burgers de leefbaarheid in de betreffende buurten vergroten.

Kijkje in de keuken

De buurtagenten en jeugdagent laten met hun Twitterberichten zien waar ze mee bezig zijn. Zo krijgen burgers een mooi kijkje in de keuken van hun werk. Voor het verzenden van de Twitterberichten maken zij gebruik van een zakcomputer. De Tweets van de buurtagenten worden aangevuld met pers- en nieuwsberichten die betrekking hebben op de desbetreffende wijken. Zo ontstaat een interactief platform door Twitter op wijkniveau. Alle relevante en actuele informatie en communicatie over Groningse wijken komt op deze manier samen.

Volgen buurtagenten

Wilt u de buurtagenten of de jeugdagent via Twitter volgen? Dat kan op de volgende manier:

Volg ze per wijk via:


- Indische buurt: www.twitter.com/politie_grn/indischebuurt


- De Hoogte: www.twitter.com/politie_grn/dehoogte


- Oosterhaar: www.twitter.com/politie_grn/haren

Of afzonderlijk via:


- West-Indische buurt: buurtagent Andries Nederhoed (www.twitter.com/a_nederhoed)


- Oost-Indische buurt: buurtagent Nico Lefferts (www.twitter.com/nico_lefferts)


- De Hoogte / Selwerd: buurtagent Jaap Wallinga (www.twitter.com/jaap_wallinga)


- Hele werkgebied Noord: jeugdagent Fred Wilbrink, jeugdagent (www.twitter.com/fred_wilbrink)


- Oosterhaar (Haren): Peter Boekweg
(www.twitter.com/peter_boekweg)

Vervolg

Na de halfjaarlijkse proef bekijkt de Groningse politie of Twitter succesvol genoeg is geweest. Ook wordt dan bekeken of met Twitter wordt verder gegaan. Dan kan een uitbreiding van de wijken plaatsvinden. Ook is een verlenging van de proef of de invoering van Twitter als vast communicatiemiddel een optie.

Twitter

Twitter is een sociale netwerksite waar gebruikers elkaar korte berichtjes (tweets) kunnen versturen. Dit kan via een zakcomputer of via een internetsite. In maximaal 140 tekens (letters, cijfers en leestekens) maakt de gebruiker duidelijk wat hij doet, waar hij is of wat hij leuk vindt. Anderen kunnen, maar hoeven hierop niet reageren. Met Twitter kun je een groep mensen om je heen verzamelen die je dagelijkse activiteiten kunnen volgen en becommentariƫren.

Innovatiekorps

Regiopolitie Groningen wil een innovatief korps zijn. Voortdurend is ze bezig met verbeteren en zoeken naar nieuwe oplossingen. Ontwikkelingen in de maatschappij, de wetenschap en techniek worden op de voet gevolgd. Regelmatig worden nieuwe technische snufjes getest en in de praktijk gebracht. Andere voorbeelden zijn de Segway, de Attenderingsservice (PDA-alert) en het gebruik van mobiele cameras. Met Twitter wil de Groningse politie gebruik maken van nieuwe digitale communicatiemogelijkheden.