Resultaten RSI onderzoek bieden hoop voor behandeling én preventie RSI

26/11/2009 09:45

RSI-vereniging

De nieuwste resultaten van RSI onderzoek zijn gepresenteerd op 6 en 21 november. Belangrijkste conclusie is dat er hoop is op herstel, ook voor mensen met langdurige RSI-klachten. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht is op de revalidatie-afdeling van Marjon van Eijsden een behandelprogramma ontwikkeld voor mensen met bewegingsangst. De Indiase RSI-expert dr Deepak Sharan heeft een multidisciplinair behandelprogramma ontwikkeld met een geclaimd succespercentage van 95%. Beide artsen benadrukken het belang van goed luisteren naar de patiënt en goed onderzoeken wat er aan de hand is.

Dr Deepak Sharan heeft in de afgelopen 8 jaar in zijn Indiase klinieken ruim 50.000 mensen met RSI-klachten behandeld. Op basis daarvan heeft hij een multidisciplinair behandelprogramma ontwikkeld met een geclaimd succespercentage van 95%, ook bij mensen met langdurige klachten. Momenteel lopen studies om deze resultaten wetenschappelijk te toetsen. Belangrijk in zijn programma is dat er een uitgebreide intake wordt gedaan, waarbij afhankelijk van de klachten en de voorgeschiedenis bepaalde tests worden uitgevoerd. Op deze manier kan altijd een specifiekere diagnose worden gesteld. In sommige gevallen blijkt bijvoorbeeld osteoporose (!) de oorzaak van de klachten, dit komt in India relatief vaak voor bij jonge mannen die weinig daglicht zien en extreem veel koffie drinken.

Revalidatiearts Marjon van Eijsden (AZM, Maastricht) heeft meer dan 2.000 mensen met aspecifieke RSI-klachten behandeld. Uit haar onderzoek blijkt dat beeldschermwerkers met beginnende klachten al vaak angstig zijn voor wat dit zal betekenen. Een deel hiervan ontwikkelt bewegingsangst, wat herstel van de klachten bemoeilijkt. Daarnaast is er een groep die juist te lang doorwerkt met pijn en daarin afgeremd moet worden. Het is dus belangrijk al met beginnende klachten aan de bel te trekken. Behandelaars moeten goed kijken en testen wat voor type patiënt ze voor zich hebben, om daarna gericht en effectief te kunnen behandelen. Zo'n individueel gerichte aanpak is in Maastricht erg effectief gebleken, ook bij langdurige RSI-klachten.

Onderzoek van Wim Eshuis e.a. (Hugo Sinzheimer Instituut, UvA) naar schadeclaimdossiers van RSI-zaken wijst uit dat RSI niet alleen ontstaat door slechte arbeidsomstandigheden, maar dat ook slechte arbeidsverhoudingen en slechte (bedrijfs)medische zorg hieraan bijdragen. Onderzoek van Anita Feleus (EMC, Rotterdam) geeft aan dat voor nieuwe RSI-klachten in 60% van de gevallen een specifieke diagnose kan worden gesteld. Dat is meer dan voorheen, en biedt betere aanknopingspunten voor een gerichte behandeling van de klachten. Onderzoek van Maaike Huysmans (Vumc, Body@Work) tenslotte laat zien dat RSI-klachten uit het verleden en heden een voorspeller zijn van toekomstige klachten. Naast het voorkómen van eerste klachten, is een adequate behandeling van klachten zodat deze niet terugkeren dus een goed middel voor preventie van RSI.

De RSI-vereniging is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich op allerlei fronten inzet voor mensen met RSI. De vereniging geeft voorlichting en informatie over RSI, brengt lotgenoten met elkaar in contact en bevordert onderzoek. Verder voert de vereniging overleg met personen en organisaties die veel met RSI te maken (kunnen) hebben, zoals werkgevers, scholen, universiteiten, onderzoekers en de overheid. Daarnaast wisselt de vereniging informatie uit met onderzoekers, artsen, ergonomen en fysiotherapeuten. De RSI-vereniging is in 1995 opgericht en heeft 1800 leden. TNO onderzoek wijst uit dat RSI de Nderlandse samenleving jaarlijks 2 miljard euro kost.





http://www.rsi-vereniging.nl

http://www.rsi-vereniging.nl