Politie Groningen

Viertal verantwoordelijk voor serie vernielingen

Zuidhorn, 26-11-2009 o Met de aanhouding van vier verdachten in de leeftijd 18 t/m 21 jaar, afkomstig uit Noord- en Zuidhorn, heeft de politie vorige week zeker vijftig vernielingen opgelost.

De gemeente Zuidhorn werd in de periode februari tot en met oktober 2009 geconfronteerd met series vernielingen van autos, woningruiten, brievenbussen en een inbraak in de gebouwen van het zwembad en een korfbalvereniging. Door de vele vernielingen ontstond er enige onrust onder de bevolking. Er werd zelfs een burgerwacht door inwoners van Zuidhorn overwogen.

Op grond van diverse getuigenverklaringen wist de politie de vier verdachten op te sporen. Zij werden op maandag 16 november aangehouden en uitgebreid verhoord. Het onderzoek werd gedaan door rechercheurs van het crimeteam en buurt- en jeugdagenten.

Motief

De jongemannen gaven aan dat de vernielingen en inbraken onder invloed van alcohol waren gepleegd. Verveling en de kick waren de motieven van het viertal. Zij werden na verhoor in vrijheid gesteld. De politie schat de toegebrachte schade op duizenden euros. De schade zal worden verhaald op de vier verdachten.

Beslissing

De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren. De politie hoopt dat met dit resultaat de rust is teruggekeerd in de gemeente.