Eliteschool boekt succes en is nu ook beschikbaar in de grote stad

26/11/2009 09:00

Vakcollege

Den Haag, 26 november 2009.

Hans de Boer, voormalig voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en mede initiatiefnemer van de Vakcollege opent samen met de directeur Voortgezet Onderwijs, het 30e Vakcollege. Het eerste Vakcollege in Den Haag, genaamd Vakcollege Maris Statenkwartier.

Ter gelegenheid van de opening van het Vakcollege Den Haag, zal initiatiefnemer Hans de Boer (oud voorzitter van MKB en Taskforce Jeugdwerkloosheid) een onderzoek aanbieden dat aantoont dat het concept vakcollege nu al een succes is als het gaat om de aantallen jongeren die worden aangetrokken en kwaliteit van hun studieresultaten. " De effecten van deze nieuwe leerlijn met al zijn methodieken worden al zichtbaar bij de schoolresultaten van onze leerlingen", aldus De Boer.

Het initiatief (een publiek-private samenwerking tussen de vmbo's, ROC's en het bedrijfsleven) lijkt dus vrucht te dragen.

Tot op heden konden jongeren en hun ouders in de grote steden daarvan niet profiteren. Vakcolleges ontwikkelen zich vooral in de regio. De Boer: "In grote steden gaat de aandacht altijd uit naar probleemjongeren. De Vakcolleges zijn elitescholen voor het vakmanschap, waar beroepstrots en een respectvolle relatie tussen leerling en docent centraal staan. Het is een grote uitdaging om dit soort waardes ook te introduceren in de grote stad.

Het ministerie van Onderwijs zal tijdens de opening reageren op het rapport.

Over het Vakcollege:

Het Vakcollege is een initiatief van Hans de Boer (oud-voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid), Hans Kamps (kroonlid SER, voorzitter ABU), Koos Vos, het Platform Bèta Techniek , USG People en scholen. Het Vakcollege is een publiek/ private samenwerking. Zij draagt de missie "Technisch talent al jong stimuleren en hen via een excellente leergang effectief opleiden voor een baan als gekwalificeerd vakvrouw of vakman in het bedrijfsleven". Momenteel zijn er 29 vakcolleges met 1500 leerlingen. Verwacht wordt dat er volgend schooljaar meer dan 60 Vakcolleges zijn, landelijk dekkend, met zo'n 25.000 leerlingen. De Vakcolleges zullen ze bij elkaar zo'n 3500 vakmensen met een diploma op mbo 2 en 3 niveau afleveren op de arbeidsmarkt.





http://www.hetvakcollege.nl