Vereniging Milieudefensie

Belangrijke oproep aan vooravond klimaattop Kopenhagen Nederlandse banken: duurzame energie met wetgeving stimuleren

Amsterdam, 26 november 2009 - De klimaatverklaring die vandaag door tien grote Nederlandse banken naar buiten is gebracht, wordt door de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer verwelkomd. Met name de oproep aan de Nederlandse regering om te komen met een "(wettelijk) systeem" die marktpartijen "de middelen en het vertrouwen geeft om fors te investeren in duurzame energie" is een belangrijk signaal aan de politiek. De banken richten zich ook op de onderhandelaars in Kopenhagen met de oproep om vol in te zetten op een robuust klimaatakkoord. Verder erkennen de banken in de verklaring, dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben en beloven in de financiering en investeringen meer aandacht te zullen geven aan duurzame energie.

"Ik hoop dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken deze oproep uit de financiële wereld ter harte neemt. Dat kan ze doen door de huidige ingewikkelde Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) op de schop te nemen. Duitsland heeft bewezen, dat een begrijpelijk subsidiebeleid zonder harde budgetgrenzen zeer effectief én betaalbaar is," aldus Willem Verhaak van Milieudefensie, woordvoerder namens de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer.

De oproep van de banken komt uit een onverwachte hoek en komt op een belangrijk moment. De Nederlandse regering kan deze steun in de rug bij de klimaattop in Kopenhagen goed gebruiken. Het onderstreept, dat steeds meer burgers en bedrijven doordrongen raken van het belang van een stevig klimaatakkoord.

Willem Verhaak:"We verwelkomen deze verklaring als een mooie stap in de goede richting. Het is goed dat banken toezeggen ook zelf meer in duurzame energieprojecten te gaan investeren. We gaan ervan uit dat ze dit voornemen snel concreet maken."

Via www.eerlijkebankwijzer.nl kunnen spaarders nu bewuster kiezen voor een bank en deze op tal van thema's van klimaat tot wapens vergelijken. De Eerlijke Bankwijzer gaat de komende maanden met medewerking van de banken een onderzoek doen naar de investeringen van banken in duurzame energie. De resultaten hiervan zullen voor 1 april 2010 worden gepubliceerd. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van FNV, Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie en is op 22 januari 2009 formeel gelanceerd.

Meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie: 020 5507 333

Bijlage: Verklaring van de banken

Nederlandse banken voor heldere afspraken duurzame energie 26 november 2009

Wij delen unaniem de conclusie dat de huidige klimaatverandering vooral veroorzaakt wordt door menselijk handelen. Doortastende maatregelen zijn nu nodig om verdere klimaatverandering in te dammen. Maatregelen die gericht zijn op een substantiële vermindering van de uitstoot van broeikasgassen van 50% tot 85% in 2050. De tijd dringt om dit te realiseren en daarmee de kritische grens van 2 graden Celsius temperatuurstijging te voorkomen. Een succesvolle klimaatconferentie in Kopenhagen is in het belang van iedereen en het uitvoeren van het vast te stellen klimaatverdrag ieders verantwoordelijkheid.

Om te komen tot een sterke reductie van broeikasgassen en het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen, zal een spoedige transitie nodig zijn naar voornamelijk duurzame energiebronnen. Ook de Nederlandse banken erkennen dit en zullen in de financiering en investeringen meer aandacht geven aan duurzame energie. Er zullen dan wel voldoende duurzame energieprojecten opgezet moeten worden met een voor banken aanvaardbaar risico. Het is daarom noodzakelijk dat overheden gunstige en structurele randvoorwaarden scheppen.

De Nederlandse banken roepen daarom in deze gezamenlijke verklaring allereerst alle deelnemers aan de klimaatconferentie in Kopenhagen op, om alles in het werk te stellen voor het realiseren van een robuust en toereikend klimaatverdrag. Als steunbetuiging voor het behalen van een aansprekend klimaatresultaat hebben de onderstaande tien Nederlandse banken het `Copenhagen Communiqué' ondertekend.

Meer in het bijzonder verzoeken wij de Nederlandse overheid om, zodra de inkt van het klimaatverdrag is opgedroogd, reële en werkbare voorwaarden te scheppen om duurzame energie in Nederland krachtig te stimuleren, teneinde de geformuleerde doelstellingen van Kopenhagen ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. De banken zijn voorstander van het invoeren van een langjarig, eenduidig (wettelijk) systeem dat alle marktspelers de middelen en het vertrouwen geeft om fors te investeren in duurzame energieprojecten. In landen zoals Duitsland, Engeland en België zijn goede voorbeelden te vinden van instrumenten die de investeringen in duurzame energie door de markt sterk stimuleren.

Aansluitend op de klimaatconferentie zullen de banken meewerken aan een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Het onderzoek focust op investeringen in duurzame energie van de Nederlandse banken en hoe zij het beste kunnen bijdragen aan een `low carbon economy'. De uitkomsten van dat onderzoek zullen uiterlijk 1 april 2010 worden gepresenteerd.


ABN AMRO AEGON Bank ASN Bank Friesland Bank

Gerrit Zalm Jan Hendriks Ewoud Goudswaard Robbert Klaasman

Fortis Bank Nederland ING Rabobank Robeco Bank

Jan van Rutte Jan Hommen Piet Moerland Leni Boeren

SNS Reaal Triodos Bank

Ronald Latenstein Peter Blom

---- --