Gemeente Doetinchem

Persbericht, 26 november 2009

Vier nieuwe klaslokalen voor Het Kleurrijk op Dichteren

De multifunctionele accommodatie Het Kleurrijk wordt begin 2010 uitgebreid met vier klaslokalen. De scholen kunnen na de zomervakantie hun intrek nemen in deze nieuwbouw.

Op Het Kleurrijk in de wijk Dichteren zijn drie basisscholen gevestigd. Deze scholen kampen met een ruimtegebrek. Volgens de laatste leerlingentelling zijn er maximaal vier extra groepsruimten nodig. De eerste voorbereidingen voor de nieuwbouw zijn inmiddels getroffen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze uitbreiding het eenvoudigst te realiseren is op basisschool t Prisma. Deze school heeft zelf geen behoefte aan de uitbreiding, maar is toch bereid om aan deze oplossing mee te werken.

Nieuwbouw biedt mogelijkheden
Er kan eenvoudig met ruimten worden geschoven tussen t Prisma, Dichterbij en Mozaïek. In de gesprekken met de scholen kwamen ook andere wensen aan het licht. Bij de nieuwbouw zal rekening worden gehouden met de wens om het schoolplein te vergroten. Daarnaast moet ook de verkeerssituatie op het Willy Brandtplein overzichtelijker worden. Ten slotte kan de bereikbaarheid van t Prisma voor hulpdiensten en leveringen worden verbeterd.

Tijdelijke of definitieve oplossing
In een eerder stadium werkten de gemeente en Yunio aan een tijdelijke huisvesting aan de Sicco Mansholtweg/Europaweg. De bouwvergunning was hiervoor al verleend. Er werd echter één bezwaar ingediend en dit bezwaar heeft de rechter gegrond verklaard. Dit omdat het tijdelijke karakter van deze locatie niet aangetoond kon worden. Om een onhoudbare situatie te voorkomen heeft de gemeente samen met de scholen het plan opgepakt om Het Kleurrijk uit te breiden. In tegenstelling tot het eerdere plan betreft het nu een definitieve oplossing.

Passend binnen het bestemmingsplan
Yunio heeft inmiddels aangegeven geen extra ruimte voor buitenschoolse opvang nodig te hebben. Hierdoor werd de omvang van de uitbreiding een stuk kleiner en kunnen de plannen binnen het bestemmingsplan worden opgelost. Uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is echter wel noodzakelijk. Er wordt op dit moment ook nog gebruik gemaakt van het nabijgelegen gebouw met schoolwoningen. Zes groepen maken gebruik van deze ruimte. Op de middellange termijn verwacht men echter een flinke daling en zullen de schoolwoningen niet meer nodig zijn. Op de lange termijn zal ook de behoefte aan de geplande uitbreiding komen te vervallen. Bij de indeling wordt hier nu al rekening mee gehouden, zodat de uitbreiding in de toekomst aan derden verhuurd kan worden.

Na de zomervakantie in gebruik
De bouwvergunning wordt in december ingediend. In deze periode wordt ook een informatieavond voor belangstellenden georganiseerd. De uitbreiding zal volgens de huidige planning half juni klaar zijn. De scholen kunnen er dan na de zomervakantie in.