Provincie Overijssel

449 nieuwe woningen in Olst-Wijhe tot 2015

De gemeente Olst-Wijhe kan de komende vijf jaar 449 nieuwe woningen bouwen. Dat staat in een overeenkomst die Burgemeester en Wethouders van de gemeente Olst-Wijhe en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel hebben bekrachtigd.
De afspraken worden nog voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten.

In het woningbouwprogramma dat gemeente en provincie hebben bekrachtigd willen beide partijen dat minstens 50% van de sociale huurwoningen op 1 januari 2015 het energielabel B heeft. De gemeente zal de woningcorporatie aansporen deze woningen zodanig te renoveren. De provincie draagt hiervan 75% van de kosten. Ook heeft de gemeente Olst-Wijhe een loket voor energie en duurzaamheid ingericht en gaat zij na of er een pilotproject voor een energieleverende woning kan komen.

De Provincie richt haar beleid tot 2020 op 17.900 extra woningen in West Overijssel. Voor de gemeente Olst-Wijhe betekent dat een toename van in elk geval 449 woningen van 1 januari 2010 tot 1 januari 2015. De woonruimten die voortkomen uit Rood voor Rood en Vrijkomende agrarische bebouwing (niet meer dan 10) vallen hier buiten.

Voor het eind van het jaar zullen gemeente en provincie vastleggen hoe de verdeling tussen inbreidingslocaties en realisatie in de nieuwbouwwijken wordt ingevuld. Inbreidingslocaties kunnen meegefinancierd worden uit het programma Stedelijke Vernieuwing van de provincie.

Verder is overeengekomen dat de gemeente in 2010 een nieuwe woonvisie zal vaststellen en haar woningbouwplannen zal afstemmen met Deventer en Raalte.

Commissaris van de Koningin Geert Jansen: "De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan het een goed woon- werk- en leefklimaat."

Burgemeester Ton Strien: "De investeringen worden gezamenlijk gedaan en daardoor kunnen we zaken beter en versneld uitvoeren. Met de resultaten kunnen onze inwoners hun voordeel doen. Het gaat om de leefbaarheid van onze mooie gemeente en van de provincie."

Overijssel en gemeente investeren extra
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. De Overijsselse gemeenten hebben hun Essent-aandelen verkocht, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop direct in de grond moet kunnen.

De gemeente Olst-Wijhe heeft als eerste gemeente in de provincie een Structuurvisie op grond van de nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening en gaat een investeringsfonds vormen waarin ondermeer de fondsen vanuit Essentgelden worden beheerd en waaruit concrete projecten worden gefinancierd.

Voorbeeld hiervan is het revitaliseren van bedrijventerrein De Enk en de realisatie van bedrijventerrein Noordmanshoek.