Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Uitvoering vergunningverlening defensie-inrichtingen naar DCMR

26-11-2009

De DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) neemt per 1 januari 2010 de uitvoering van de vergunningverlening voor defensie-inrichtingen over van VROM. De uiteindelijke verantwoordelijkheid en de tekenbevoegdheid blijft bij de Minister van VROM.

Het gaat hier om vergunningen volgens de Wet milieubeheer voor het Ministerie van Defensie, zoals:

* grote vliegvelden;

* vergunningen die op basis van staatsveiligheid onder de Minister van VROM vallen;

* toepassingsvergunningen voor buitenlandse professionele vuurwerkafstekers;

* in- en uitvoer van explosieven voor civiel gebruik en
* concessies voor buisleidingen.

Omgevingsrecht

De DCMR gaat ook de uitvoerende werkzaamheden in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht uitvoeren, na de invoering van deze wet. Door de plaatsing bij een regionale uitvoeringsdienst wordt gewaarborgd dat de Wabo doelmatig en zorgvuldig kan worden uitgevoerd, aangezien DCMR dit ook voor de betrokken gemeente en provincie doet.

Dit betekent dat vergunningaanvragers in de toekomst zich rechtstreeks tot de DCMR kunnen wenden voor de aanvraag. De gemeenten, VROM-inspectie en andere instanties die betrokken zijn bij de advisering voor de vergunningverlening worden vanuit DCMR benaderd voor hun inbreng.

Ervaring

DMCR heeft als regionale milieudienst de kennis en ervaring in huis om deze werkzaamheden uit te voeren. Het werkt al meer dan 35 jaar met gemeenten, provincie en VROM Inspectie aan vergunningverlening en handhaving op grond van de Wet milieubeheer.

De overgang naar DCMR past binnen de rijksbrede uitgangspunten om uitvoerende werkzaamheden vanuit het beleidsdepartement zo veel mogelijk over te plaatsen naar uitvoerende diensten.