AzG start e-mailactie: 'Help miljoenen aidspatiënten wereldwijd'

26/11/2009 10:40

Artsen Zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen roept Nederland op medicijnfabrikanten aan te schrijven

Amsterdam, 26 november 2009 - Morgen, in de aanloop naar Wereldaidsdag, start de medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen een landelijke e-mailactie om miljoenen aidspatiënten wereldwijd te helpen aan nieuwere, betere en goedkopere aidsmedicijnen. Want de weg van het laboratorium naar de handen van aidspatiënten in arme landen is alarmerend lang. Met steun van het publiek hoopt Artsen zonder Grenzen 9 van de grootste medicijnfabrikanten over te halen mee te werken aan een oplossing. Meedoen aan de actie kan via www.artsenzondergrenzen.nl/aids.

Van de 10 miljoen mensen in arme landen die aidsremmers nodig hebben, krijgen 6 miljoen die niet. Elk uur overlijden er wereldwijd 228 mensen aan aids, waarvan 32 kinderen. Driekwart van alle aidsdoden vallen ten zuiden van de Sahara, in Afrika (cijfers UNAIDS). Er is een behoefte aan goedkopere aidsremmers én aan nieuwe aidsremmers. Nieuwere, betere aidsremmers die door aidspatiënten in het westen wél al gebruikt worden, zijn niet beschikbaar in ontwikkelingslanden, of zijn simpelweg te duur.

'Artsen zonder Grenzen behandelt 140.000 hiv/aidspatiënten, in 30 landen wereldwijd,' aldus Koert Ritmeijer, hoofd medische adviseurs op het hoofdkantoor van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. 'Veel van onze patiënten hebben resistentie ontwikkeld tegen hun medicatie en moeten nù dringend overschakelen op nieuwere, effectievere medicijnen. Anders zijn zij uiteindelijk ten dode opgeschreven.'

Artsen zonder Grenzen gelooft dat de patentenpool, een initiatief van internationale organisatie UNITAID, een oplossing kan vormen. Geneesmiddelenfabrikanten delen hun patenten met de pool waardoor andere fabrikanten in staat worden gesteld deze patenten te gebruiken om goedkopere medicijnen te produceren of nieuwe te ontwikkelen, tegen betaling van een vergoeding. Hierdoor kunnen goedkopere versies van nieuwe medicijnen sneller beschikbaar komen; sneller dan de 20 jaar waarin een patent doorgaans loopt. Ook kan de patentenpool de weg vrijmaken voor innovaties zoals nieuwe aidsmedicijnen voor kinderen en combinatiepillen, die de kans op een geslaagde behandeling aanzienlijk vergroten. Een patentenpool heeft al eerder zijn nut bewezen op het gebied van innovatie in de luchtvaartindustrie en bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van dvd's.

De patentenpool kan echter alleen een succes worden als de medicijnenfabrikanten meedoen. Sommigen hebben interesse getoond, maar nog geen stappen ondernomen. Daarom roept Artsen zonder Grenzen iedereen in Nederland op om een e-mail te sturen naar farmaceutische bedrijven met patenten op cruciale aidsmedicijnen, om hen over te halen mee te doen aan de patentenpool. De Artsen zonder Grenzen e-mailactie start op vrijdag 27 november: www.artsenzondergrenzen.nl/aids. De actie wordt niet alleen in Nederland gevoerd, maar ook in meer dan 15 andere landen wereldwijd.

Ook besteedt het digitale kanaal GoedTV aandacht aan de aidsproblematiek door de documentaire 'Positive Ladies' uit te zenden over het werk van Artsen zonder Grenzen in Zimbabwe. Te zien op 27 november om 22.30 uur.





http://www.artsenzondergrenzen.nl/aids