Gemeente Heemskerk


woensdag, 25 november 2009

Strikte regelgeving Den Haag staat oplossing huisvestingsvraagstuk burgemeester in de weg

De fractievoorzitters en de burgemeester hebben de afgelopen weken de opties onderzocht om te komen tot een voor beide partijen bevredigende oplossing voor het huisvestingsvraagstuk. Vastgesteld is dat elke denkbare oplossing wordt gestuit door de tijdelijke ministeriele regeling over dubbele woonlasten. De regelgeving dient namelijk strikt te worden toegepast, waardoor alternatieven uit beeld blijven. De fractievoorzitters en de burgemeester zijn tot de conclusie gekomen dat het geen zin heeft verder tijd en energie te besteden aan dit onderwerp en hebben besloten de discussie hierover te laten rusten.

De fractievoorzitters en de burgemeester hebben de afgelopen weken overleg gevoerd hoe gekomen kan worden tot een oplossing van het huisvestingsprobleem van de burgemeester. Zonder dat gebruik zou hoeven te worden gemaakt van de tijdelijke ministeriele regeling ten aanzien van dubbele woonlasten van een burgemeester en waarbij de kosten hiervan voor de burger zouden kunnen worden beperkt. De fractievoorzitters hebben daarbij de randvoorwaarde gesteld dat een oplossing de rechtspositie van de burgemeester niet onnodig en disproportioneel zou mogen verzwakken en de burgemeester gevrijwaard dient te zijn van eventuele fiscale risico's van een oplossing. Met diverse partijen is op verschillende niveaus overleg gevoerd en zijn alle denkbare scenario's doorgesproken.

De fractievoorzitters en de burgemeester hebben kennis genomen van de onderzoeksresultaten en zijn tot de conclusie gekomen dat alle denkbare opties worden gestuit door de strikte regelgeving vanuit het ministerie op dit punt. Aangezien geen opening wordt gezien om het gewenste alternatief te bereiken, is geconcludeerd dat het geen zin heeft inbreuk te maken op het bestaande juridisch kader. Dat wil zeggen dat beide partijen hebben afgesproken de discussie over dit onderwerp verder te laten rusten. De burgemeester is woonachtig in de gemeente Heemskerk en ontvangt een bezoldiging (inclusief een vergoeding voor dubbele woonlasten) conform de vigerende wet- en regelgeving.

In lijn met de eerdere afspraken, zal de plaatsvervangende raadsvoorzitter, mevrouw Ina Beentjes, zowel namens de gemeenteraad als de burgemeester over dit onderwerp het woord voeren met de pers. De fractievoorzitters zullen - voorafgaand aan de raadsvergadering - op donderdag 26 november 2009 om 19.30 uur in het raadhuis van Heemskerk een persconferentie over dit onderwerp geven.
---