Gemeente Dalfsen

Bestemmingsplan Rosengaarde in strijd met provinciaal beleid

26-11-2009

B&W stelt de gemeenteraad voor in het nieuwe bestemmingsplan Rosengaarde de aanduiding "permanente bewoning toegestaan" te schrappen.

Deze aanduiding, die voor alle recreatiewoningen op Rosengaarde is opgenomen, is volgens de provincie in strijd met het provinciaal beleid.

In opdracht van de gemeenteraad is het college van burgemeester en wethouders bezig met de actualisatie van de bestemmingsplannen voor alle recreatiewoningen. Eerst wordt een nieuw bestemmingsplan voor Rosengaarde gemaakt. Daarna voor de andere recreatieterreinen. In april besloot de gemeenteraad dat alle recreatiewoningen in het plangebied Rosengaarde moeten worden voorzien van de aanduiding "permanente bewoning toegestaan". Op die manier mogen alle recreatiewoningen binnen het plangebied Rosengaarde permanent worden bewoond.

Advies Gedeputeerde Staten
Het voorontwerpbestemmingsplan is in juli ter visie gelegd en om advies voorgelegd aan een aantal overheidsinstanties. Gedeputeerde Staten van Overijssel komen in hun advies aan de gemeente tot de conclusie dat het voorontwerpbestemmingsplan op dit onderdeel in strijd is met het provinciaal beleid, dat provinciale staten op 1 juli hebben vastgesteld. Gedeputeerde Staten adviseren het bestemmingsplan aan het nieuwe provinciaal beleid aan te passen. De aanduiding "permanente bewoning toegestaan" is daarom niet mogelijk.

In het plangebied bevinden zich in totaal 52 recreatiewoningen, 3 burgerwoningen en een hoveniersbedrijf. Van het totale aantal recreatiewoningen worden er 42 permanent bewoond. Hiervan vallen 32 woningen onder het op 1 juli 1994 vastgestelde
(gedoog/handhavings)beleid voor permanente bewoning van zomerhuizen in de gemeente Dalfsen. Tien recreatiewoningen worden onrechtmatig bewoond.

Burgemeester en wethouders stellen de raad ook voor overgangsrecht toe te passen op de huidige 32 permanente woonsituaties, die volgens het in 1994 vastgestelde objectgebonden beleid een permanente woonstatus hebben. Op die manier blijft (objectgebonden) permanente bewoning voor deze 32 recreatiewoningen mogelijk.
Het collegevoorstel wordt op 7 december in de raadscommissie behandeld.