FloraHolland


Bolbloemenbericht week 47

FLORAHOLLAND (26 november 2009) - Met een aanvoergroei van ruim 8 procent in stuks was de kleine prijsstijging van een cent, tot nu gemiddeld EUR 0,32 over alle bolbloemen bezien, een mooie prestatie in de huidige afzetmarkt. Hier en daar worden weer zeer voorzichtige succesjes in toegenomen consumentenvertrouwen geboekt en ook de weersomstandigheden staan in de meeste belangrijke afzetgebieden goede verkoopomstandigheden niet in de weg. In vergelijking met vorig seizoen was sprake van een overall gelijk marktbeeld voor wat betreft gemiddelde prijs en aangevoerde aantallen: een kleine 26 miljoen stuks brachten exact hetzelfde op als een jaar geleden.

Maar het is zeer opvallend hoe groot de verschillen binnen de afzonderlijke productgroepen zich ontwikkelen. 10 procent minder Lelies, 12 procent minder irissen aan de ene kant en 20 procent meer tulpen en 16 procent meer Amaryllissen zijn zomaar een paar voorbeelden daarvan. Onveranderd geldt dat vrijwel zonder uitzondering alleen aan kwalitatief onberispelijke producten geld kan worden verdiend. Zodra het product niet van A1 kwaliteit is blijkt de markt er weinig mee te kunnen. Het is een veeg teken van een nog altijd geldende aanbodsmarkt bij de meeste productgroepen. De komende week zal vooral in het teken staan van Sinterklaas en voor de inspiratielozen onder ons nog maar eens de tip van 2 weken geleden herhaald. Want al staat de Sinterklaasperiode normaliter voor een dip in de vraag: alle kleine beetjes kunnen helpen in de huidige markt!

"Sint hoeft niet al te lang na te denken over wat hij nu zal gaan schenken:
Met een Bloemenabonnement is iedereen content.
Hij verrast iedereen die hem écht lief is met een regelmatig bezorgde bos bloemen in 2010.
Onderzoek heeft immers uitgewezen dat men zich veel beter voelt met bloemen in de buurt en dat wil toch iederien!"

Tulpen
De tulpen noteerden een uitbreiding van 10 procent ten opzichte van vorige week en zoals gezegd ruim 20 procent meer in vergelijking met vorig seizoen. De prijsvorming kwam voor de kleine 9 miljoen tulpen gemiddeld uit op EUR 0,18 en dat was een dikke cent beter dan vorige week. Nog steeds betekent dat dus een slechts heel gewone middenprijs, maar aan mooie partijen wordt geld verdiend door de broeiers. De EUR 0,21 van vorig jaar in dezelfde week was wat dat betreft een stuk comfortabeler, echter gezien de forse uitbreiding mag de prijsvorming van nu niet tot ontevredenheid of grote verbazing leiden. In Aalsmeer werden ook in week 47 weer meer tulpen aangevoerd dan de vergelijkbare week van het voorgaande jaar. Het waren er op de klok van Aalsmeer ruim 700.000 meer. De gemiddelde prijs lag EUR 0,02 lager dan vorig jaar. De meeraanvoer wordt makkelijk opgepakt door de kopers. 'Yokohama' heeft het moeilijk, zeker als de kwaliteit te wensen overlaat. Ook partijen 'Strong Gold' die geen mooie lengte/gewicht verhouding hebben zakten erg hard weg in prijs. Aparte cultivars doen het redelijk voor de tijd van het jaar. In Rijnsburg haalde de aanvoer van tulpen net niet de 3 miljoen stuks. Daarmee ligt de aanvoer nog altijd hoger dan een jaar geleden. De middenprijs klom ten opzichte van week 46 met 1,3 cent. De drie meest aangevoerde cultivars: `Yokohama', ` Strong Gold' en 'Ganders Rhapsody' brachten respectievelijk EUR 0,14, EUR 0,19 en EUR 0,16 op.

Lelies
Het lelieaanbod steeg fractioneel ten opzichte van vorige week tot bijna 6 miljoen stuks. Die aanvoer is dik 10 procent lager dan vorig jaar met ook nu weer grote verschillen tussen de hoofdgroepen. In Aalsmeer lag de aanvoer van de Orientals deze week ruim 20 procent hoger dan verleden jaar. Vooral de aanvoer van de lichtere lelies zorgde voor deze grotere aanvoer. De gemiddelde prijs lag deze week lager maar door de grote aanvoer van de lichtere lelies is hier eigenlijk geen vergelijking te maken. Maandag en vrijdag lag de gemiddelde prijs met EUR 0,61 het hoogst en op woensdag met EUR 0,53 het laagst. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs tussen EUR 0,66 en EUR 0,74. Met name op vrijdag wisten enkele soorten met een zware sortering goede prijzen te realiseren. Longiflorum liet deze week een aanvoer zien die iets lager lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen lagen deze week rond de 4 dubbeltjes en daarmee een centje duurder dan verleden jaar. Zware 'World White' en 'White Heaven' wisten in de loop van de week soms hoge prijzen te realiseren. 'World White' bracht tot EUR 0,70 op en 'White Heaven' zelfs tot bijna een euro. De roze cultivars uit de 'Sensation-line' deden maximaal tot rond de 9 dubbeltjes. De veilgroep LA/Aziaat had deze week een aanvoer die ongeveer 7 procent hoger lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag met EUR 0,33 tot EUR 0,37 iets hoger dan vorig jaar. Uitgezonderd de lichtere sorteringen en wit en crème deden de andere kleuren het over het algemeen redelijk goed in de prijsvorming.

In Naaldwijk kwamen in totaal-16 procent minder Lelies voor de klok t.o.v. vorig jaar. Aziaten -28 procent; LA-Hybride -26 procent; Longiflorum -27 procent en de Orientals

-5 procent. De Aziaten; LA's en de Longiflorums daalden het hardst in stuks en stegen dientengevolge het meeste in prijs. Aziaten +2 cent tot nu EUR 0,37; LA's + 6 cent tot EUR 0,37 en Longiflorums + 4 cent tot EUR 0,43. De Orientals lieten juist een prijsdaling zien van -8 centen naar EUR 0,62. Door de geringere aantalen waren rood, roze, geel en oranje goed aan de prijs bij de Aziaten en de LA's. Wit als 'Navona', 'Verviers' en 'Sylvana' hadden het veel moeilijker. Zware Orientals waren goed in trek bij de Oostblokexporteurs. Wit en lichtroze bleven goed in waarde deze week. In FloraHolland Rijnsburg daalde het aanbod lelies licht ten opzichte van vorige week. De daling werd vooral veroorzaakt door minder aanvoer van LA en Oriental-hybriden. Het prijsbeeld was zwakker dan in week 46, maar de Aziaten en LA-hybriden konden de middenprijs van EUR 0,30 vasthouden. De bodemprijs van de Aziaten 3'en op lag rond een kwartje. Bij de Oriental-hybriden waren het voornamelijk de zwaardere sorteringen die moesten inleveren. Zo moest `Caroline Tensen' (5 pitters) ruim een dubbeltje inleveren.

Freesia's
De Freesia-aanvoer nam met een kleine 9 procent toe ten opzichte van vorige week tot nu 4,2 miljoen stuks. Daarmee werd de scherpe aanvoerdaling van vorige week weer een beetje hersteld. Het betekend ook deze week weer een fors kleiner aanbod dan vorig jaar en de prijzen doen het er nog steeds goed op. De EUR 0,16 voor de enkelbloemigen en EUR 0,17 voor de dubbele was nagenoeg exact gelijk aan vorige week en een paar centen beter dan vorig jaar.

Irissen
De Irisaanvoer maakte de daling van vorige week met dezelfde aantallen in de plus weer goed. 1,4 miljoen stelen deden het een halve cent minder dan vorige week maar de EUR 0,11 nu is anderhalve cent beter dan vorig jaar.

Calla
De aanvoer van de Calla's daalde met 13 procent tot 600.000 kleinbloemigen. Die maakten gemiddeld EUR 0,61 en dat was een stuiver beter dan vorige week. Zo is er binnen 2 weken ruim EUR 0,15 bij gekomen en ligt de prijs tevens een kleine 2 dubbeltjes hoger dan vorig jaar. Bij 40 procent minder aanvoer dan toen is ook hier weer bewezen dat de Varkenscyclus nog steeds volop werkt en in sombere tijden een hoopgevende wetmatigheid blijkt.

Amaryllissen
De Amaryllissen leverden een beste marktprestatie. Bij 40 procent aanbodstoename binnen een week slechts een centje gemiddeld inleveren tot nu het nivo van EUR 0,86. Het is vrijwel dezelfde prijs als een jaar geleden terwijl er nu ruim 15 procent meer wordt aangevoerd. De gestarte promotiecampagnes missen hun uitwerking niet. In Aalsmeer lag de aanvoer van de Amaryllis de week ongeveer 15 procent hoger dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag op ongeveer 86 cent en bleef daarmee 4 cent lager dan verleden jaar.

Hyacinten
De snij-Hyacinten kenden een aanvoertoename van ruim 40 procent tot nu een kleine 350.000 stuks. De prijs lag met EUR 0,35 gelijk aan vorige week en een halve cent beter dan vorig seizoen. Er komen er nu bijna 10 procent minder dan eind vorig jaar.