Politie Groningen

Donderdag 26 november 2009

Provincie Groningen, 26-11-2009

Marum: vier koeien dood na botsing op snelweg

Bij een verkeersongeval op de autosnelweg A7 bij Marum zijn woensdagnacht vier koeien om het leven gekomen. Een 54-jarige man uit Oranjewoud werd rijdend in zijn auto plotseling geconfronteerd met de koeien op de snelweg. Hij kon geen aanrijding meer voorkomen. Na de botsing met de dieren belandde de Fries met zijn auto in de berm en sloot. Hij had licht letsel aan zijn gezicht opgelopen. Het geschrokken slachtoffer mocht na behandeling in de ambulance naar huis. Op de snelweg trof de politie drie dode koeien aan. In de berm werd de vierde dode koe aangetroffen. Een vijfde koe overleefde de aanrijding. Het dier kon worden gevangen en gestald bij een boer in Marum. De snelweg werd door de politie en Rijkswaterstaat tijdelijk afgesloten. De dode dieren werden afgevoerd, waarna het wegdek kon worden schoongespoten. De politie heeft een rapportage en een analyse van het ongeval gemaakt. De politie onderzoekt wie de eigenaar van de koeien is en vanaf welke plek de dieren hebben kunnen uitbreken.

Groningen: succesvolle grote verkeerscontrole

De politie is bijzonder te spreken over het verloop van de verkeerscontrole, dat woensdagmiddag- en avond op de parkeerplaats bij het sportcentrum Kardinge heeft plaatsgevonden. Bij de controle werden 215 bekeuringen, ruim 2300 blaastesten, 3 personen voor rijden onder invloed aangehouden en ongeveer 2000 euro aan openstaande geldboetes geïncasseerd. Verder was de controle een succes vanwege de vele hits door de auto met de automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Zo kwamen uit het systeem onder meer 5 signaleringen van personen, 47 treffers voor de Belastingdienst, 4 keer voor het rijden zonder rijbewijs en 5 maal voor openstaande boetes naar voren. Ook de Belastingdienst boekte veel resultaat. De dienst legde beslag op 18 voertuigen. Deze autos mochten uiteindelijk allemaal doorrijden. Zes autos werden in beslag genomen. Ten slotte werd op ruim 127.000 euro aan belastingschuld beslag gelegd. De controle werd uitgevoerd door 90 medewerkers van Regiopolitie Groningen, de KLPD, de Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee.

Bedum: politie zoekt getuigen van vernielingen centrum Bedum

De politie is op zoek naar getuigen van meerdere vernielingen, die afgelopen zondagochtend 22 november tussen 5.00 en 6.30 uur in het centrum van Bedum hebben plaatsgevonden. De politie is bezig met een nauwgezet onderzoek om de daders van deze zaken op te sporen.

De politie richt zich op drie verschillende strafbare feiten. Allereerst werd op de kruising Bazuinstraat met de Heemweg een auto in brand gestoken. Daarnaast werd geprobeerd in een bouwkeet aan de Professor Ridderbosstraat in te breken. Ten slotte werd een camera bij de ingang van een appartementencomplex aan De Vlijt vernield. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets van deze strafbare feiten hebben gezien of iets van de daders kunnen zeggen. Mensen kunnen met hun informatie bellen naar Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Groningen: man aangehouden voor mishandeling

Een 22-jarige inwoner van Groningen is woensdagnacht door de politie aangehouden op de Grote Markt in Groningen. De agenten spraken bij een horecagelegenheid met een 29-jarige Stadjer, die letsel aan zijn mond had. Hij vertelde eerder een kopstoot van de 22-jarige verdachte te hebben gekregen. De mannen hadden eerder in de nacht onenigheid met elkaar gekregen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: maaltijdbezorger overvallen

Een 20-jarige maaltijdbezorger uit Groningen is woendagavond rond 22:00 uur door een nog onbekende man op de Fok in Groningen overvallen. De bezorger wilde met zijn scooter in de genoemde straat een maaltijd afleveren. Op het moment dat hij wilde afstappen, werd de maaltijdbezorger door de overvaller vastgegrepen. De overvaller ging er met een portemonnee met inhoud vandoor. De politie is een onderzoek gestart.

Hoogezand: inbraak school

Bij een basisschool aan de Mars in Hoogezand is woensdagavond rond 23:15 uur ingebroken. De agenten kregen een melding dat er een deur van de school open zou staan. Bij een onderzoek in het pand werd niemand meer aangetroffen. Getuigen hadden de mogelijke inbreker even daarvoor de school zien binnengaan. Het ging om een kleine jonge man met een slank postuur. Hij zou daarbij een donkere jas tot op de heupen dragen. Of er iets gestolen is, is nog niet bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Delfzijl: politie bekeurt fietsers zonder licht

Zes fietsers zijn woensdagavond op de Stationsweg in Delfzijl door agenten bekeurd. Ze hadden geen fietsverlichting. De agenten controleerden in totaal vijftien fietsers.

Groningen: motorrijder levert rijbewijs in

Een slingerende en gevaarlijk rijdende motorrijder moest woensdagmorgen zijn rijbewijs inleveren. De 31-jarige man uit Groningen reed over de Beneluxweg in Groningen toen hij door agenten werd gecontroleerd. De politie constateerde dat zijn rijgedrag gevaarlijk en hinderlijk voor het overige verkeer was. Zo reed de man slingerend over de weg en overschreed daarbij de maximum snelheid. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie controleerde woensdag 25 november op diverse plaatsen op snelheid.

Wildervank, K.J. de Vriezerstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 812, aantal overtredingen: 151, hoogst gemeten snelheid: 91 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Veendam, Egypteneinde: aantal geregistreerde voertuigen: 500, aantal overtredingen: 130, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Leens, Provincialeweg N361: aantal geregistreerde voertuigen: 694, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Roodeschool, Hooilandseweg: aantal geregistreerde voertuigen: 680, aantal overtredingen: 80, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Delfzijl, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 583, aantal overtredingen: 59, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.