Nederlandse Zorgautoriteit


Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg

Publicatiedatum: 26-11-2009

NZa wil tekort aan medisch specialisten aanpakken

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start een consultatie over haar analyse van marktimperfecties in de medisch specialistische zorg. De NZa constateert dat de onderhandelingspositie van specialisten vaak sterker is dan die van de besturen van ziekenhuizen. Oorzaak hiervan is onder meer dat in delen van de ziekenhuiszorg schaarste is aan medisch specialisten. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het rapport presenteert een aantal mogelijkheden om de schaarste te verminderen en te komen tot een gelijkwaardige relatie tussen specialisten en bestuur. De NZa nodigt haar stakeholders uit om te reageren.

De NZa constateert dat delen van de medisch specialistische zorg in Nederland schaarste kennen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de ziekenhuiszorg. Onvoldoende aanbod van zorg kan bijvoorbeeld leiden tot wachtlijsten en hoge werkdruk bij specialisten waardoor makkelijker fouten worden gemaakt. Een ander gevolg van schaarste is dat specialisten een sterkere machtspositie hebben dan de raden van bestuur van ziekenhuizen. Besturen zijn daardoor vaak onvoldoende in staat om te sturen op de kwaliteit en doelmatigheid van de geleverde zorg.

De NZa verkent in het rapport een aantal mogelijkheden om de schaarste tegen te gaan. Een van die opties is het afschaffen dan wel verlagen van de numerus fixus en het aantal opleidingsplaatsen tot medisch specialist. Daarnaast constateert de NZa dat specialisten zelf veel invloed hebben op het aantal opleidingsplaatsen en de verdeling van specialisten. De NZa doet voorstellen om het ministerie van VWS meer grip te geven op het aantal opleidingsplaatsen en de kwaliteit en doelmatigheid van de verdeling van specialisten.

Bijlage:



Zie het origineel

* Consultatiedocument Marktimperfecties in de medisch specialitische zorg

* Brief consultatiedocument Marktimperfecties