Gemeente Teylingen

debatteren over beste project

Kindercommissies debatteren over beste project

26 november 2009

Leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen De Achtbaan, Het Bolwerk, De Overplaats en De Startbaan discussieerden de afgelopen week in de raadzaal van de gemeente Teylingen. De kinderen debatteerden in de kindercommissie over vier projecten: een huis voor dieren, spellen voor de ouderen, een theatervoorstelling voor de jeugdgevangenis en het voetbalkamp voor Warmunda. In de kindercommissies bereiden de leerlingen zich voor op de Kindergemeenteraad.

2009-11-20 Stemming De Achtbaan

Recordaantal projecten

De Kindergemeenteraad wordt dit schooljaar voor het derde jaar op rij georganiseerd door de gemeenteraad. Dit schooljaar zijn er 25 projecten ingediend door inwoners, verenigingen en organisaties. De kindergemeenteraad wordt steeds bekender onder de inwoners van de dorpen. Er doen dit schooljaar ook weer meer scholen mee dan vorig jaar. De gemeente heeft vier projecten gekozen die meedoen aan de eerste sessie van de kindergemeenteraad.

Het project "Dieren verhuisbericht" is ingediend door enthousiaste inwoners. Zij willen de dieren in onze leefomgeving meer kans geven door op verschillende plekken nestkasten te plaatsen.

Woonzorgcentrum Gerto vraagt de kindergemeenteraad om bijzondere spellen voor ouderen. Dit zijn aangepaste spellen, bijvoorbeeld een spel met grote letters of een sjoelbak met grote stenen.

De jeugdgevangenis Teylingereind vraagt om kostuums voor een theatervoorstelling. Het is een bijzondere voorstelling waarbij jongeren in contact komen met jongeren in een Colombiaanse jeugdgevangenis.

Voetbalvereniging Warmunda vraagt om materialen voor hun jaarlijkse voetbalkamp. Er wordt dan niet alleen gevoetbald, maar ook bosspellen, speurtochten en andere balspellen komen aan bod. Voor alle leeftijden is er tijdens het kamp wat te beleven.

Levendige discussies

In de kindercommissies gingen de leerlingen stevig met elkaar het debat aan. In het begin vaak nog wat onwennig, spoedig barstte het debat los. Het leven van de dieren, zoals huismussen en egels is belangrijk. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat demente ouderen spellen kunnen spelen om zo een gezellige tijd te hebben. En wat te denken van kinderen die in de gevangenis zitten. Ze mogen ook wel eens wat leuks meemaken. Het voetbalkamp kon ook op sympathie rekenen, want het is belangrijk dat kinderen in de buitenlucht kunnen spelen. De discussies gingen over en weer. Het zal nog een moeilijke keus worden om uiteindelijk te beslissen naar welk project de 2.000 euro gaat.

Slotvergadering Kindergemeenteraad

Donderdag 26 november om 19.00 uur is het slotdebat van de kindergemeenteraad. Vertegenwoordigers van vijf schoolklassen uit Teylingen zijn dan kindergemeenteraadslid of kinderwethouder. De kinderen hebben na afloop van de kindercommissie in echte verkiezingen gekozen welke vijf kinderen per klas door mogen naar de kindergemeenteraad. De rest van de klasgenoten zal de kinderraadsleden aanmoedigen vanaf de tribune. Alle belangstellenden zijn van harte welkom in de raadzaal van het bestuurscentrum te Voorhout. De kindergemeenteraad kan men thuis ook volgen via internet: www.teylingen.tv

2009-11-20 Verkiezingen De Overplaats

Nieuwe afvalcontainers