Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vrije prijsvorming Kraamzorg en Verloskunde

Kamerstuk, 24 november 2009

CZ/EKZ 2972385

24 november 2009

Geachte voorzitter,

De NZa heeft het visiedocument kraamzorg en het visiedocument verloskunde afgerond. Hierbij bied ik de Kamer deze rapporten aan, gelijk met mijn reactie.

Verloskunde

De markt van verloskundige zorg is in principe klaar voor vrije prijsvorming per 1 januari 2011 volgens het advies van de NZa. Echter de NZa adviseert om het invoertraject van de tariefverhoging in drie tranches eerst te voltooien. De tarieven zouden dan 1 januari 2013 vrij gegeven kunnen worden. Als gevolg van deze fasering kan ook rekening gehouden worden met de uitvoering van het advies van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte.

Het advies van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte zal onder andere ingaan op de organisatie van de verloskundige zorg, waaronder de eerstelijn. Het is wenselijk eerst de inhoud van dat advies te kennen om te voorkomen dat de wijze van financiering de discussie gaat domineren in plaats van de inhoud.

Er moeten ook nog een flink aantal stappen gezet worden om tot transparantie van kwaliteit in de verloskundige zorg te komen. Een eerste stap is gezet middels het visiedocument `Verantwoorde Eerstelijns Verloskundige Zorg' waar nu hard aan gewerkt wordt door het veld.

Kraamzorg

De kraamzorg is ook klaar voor het vrij geven van prijzen per 2011 volgens de NZa. De NZa adviseert echter om de tarieven van de kraamzorg en eerstelijns verloskundige zorg in ieder geval gelijktijdig te liberaliseren vanwege de sterke ketensamenhang van deze vormen van zorg.

Op dit moment is het traject van transparantie van kwaliteit nog niet helemaal voltooid maar er zijn wel belangrijke stappen gezet. In de kraamzorg wordt er via het project "Zichtbare Zorg Kraamzorg" aan transparantie gewerkt. Op dit moment vindt er een eerste vrijwillige landelijke meting plaats met de kwaliteitsindicatoren. Vanaf midden 2011 komen de eerste resultaten beschikbaar in de jaarverslagen van kraamzorgaanbieders. Daarnaast is er bijzondere aandacht nodig voor gelijke spelregels en registratie voor verschillende typen zorgaanbieders.

Ik zal dan ook voor de verloskunde en de kraamzorg in 2012 bezien of conform het advies van de NZa vrije prijsvorming in 2013 mogelijk is.

De eerstelijns verloskundige zorg en de kraamzorg krijgen met dit tijdspad voldoende tijd om de beide segmenten voor vrije prijsvorming klaar te maken.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Verwijzingen


* Visiedocument KraamzorgKamerstuk | 1 november 2009 | pdf, 62 pag., 522 kBEen advies over vrije prijsvorming (Bijlage bij Kamerbrief 'Vrije prijsvorming Kraamzorg en Verloskunde')
* Visiedocument Eerstelijns verloskundige zorgKamerstuk | 1 november 2009 | pdf, 85 pag., 958 kBEen advies over vrije prijsvorming (Bijlage bij Kamerbrief 'Vrije prijsvorming Kraamzorg en Verloskunde')