Gemeente Reiderland


Uitkomst visie: Het is vijf voor twaalf

Realisatie van één brede school geeft beste kansen voor kinderen

Â

In opdracht van de gemeente Reiderland is een visie opgesteld over het verbeteren van voorzieningen en kansen voor kinderen in Beerta, Finsterwolde en Blauwestad. Aanleiding is de huidige situatie van de basisschool in Beerta en de keuze die daarover gemaakt moet worden. De belangrijkste aanbeveling in de visie is het samenvoegen van de school in Beerta, de Uilenburcht, met de school in de Hardenberg, De Bouwsteen.

Het college van B&W van Reiderland zal dit advies als een prioritair punt overdragen aan de nieuwe gemeente Oldambt.

Huidige situatie

Gemeente Reiderland is een gemeente met relatief en absoluut veel kinderen die opgroeien onder minder gunstige condities. Daarnaast constateert de onderwijsinspectie dat het onderwijs bij meerdere basisscholen in Reiderland onder de maat is. De gemeente wil de positie van alle kinderen en inwoners in Reiderland verbeteren. In 2001 is door de gemeenteraad besloten dat er voor een periode van tien jaar middelen zijn voor het onderhoud van de school in Beerta, waarna deze school naar de Hardenberg verplaatst zou worden. Deze periode van tien jaar is bijna voorbij. Daarom is nu aan bureau Berenschot opdracht gegeven om een visie op de toekomst te ontwikkelen met als uitgangspunt het verbeteren van voorzieningen en kansen voor kinderen in Beerta , Finsterwolde en Blauwestad.

Â

De visie

De visie bouwt stapsgewijs op naar de uitkomst één brede school voor de Oostrand van het Oldambtmeer (Beerta, Finsterwolde, Blauwestad) op de Hardenberg. Behalve een analyse zijn gesprekken gevoerd met diverse deskundigen. Zowel financiële, onderwijskundige en planologische afwegingen zijn gemaakt.

Â

Aanbeveling een brede school

Een brede school als mogelijkheid om het opgroeien van kinderen in Reiderland positief te beïnvloeden wordt gezien als een kans. Om effectief te zijn zal deze brede school minimaal een samenwerking moeten worden van kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaalwerk, basisonderwijs en jeugdgezondheidszorg. De brede school is levensvatbaar als de twee scholen De Uilenburcht en De Bouwsteen fuseren. De Hardenberg is de beste locatie voor de brede school. De daar reeds aanwezige fysieke en sociale basis kan verder uitgebouwd worden.

Â

Gemeente Oldambt

Aanbevolen wordt dat de gemeente deze visie als een belangrijk punt overdraagt aan de nieuwe gemeente Oldambt en bevordert dat Oldambt de knoop snel doorhakt. De titel âHet is vijf voor twaalfââ duidt op de wenselijkheid van spoedige besluitvorming, waarmee er voor alle partijen helderheid komt en een einde aan jarenlange durende onduidelijkheid. Volgende week op 1 december bespreekt de raadscommissie BMW (Bestuur, Middelen en Welzijn) de visie in haar vergadering.

---

Bekijk of download het document:


* Vijf voor Twaalf Reiderland.pdf (233,42 KB)