'Leven in Nederland 2009' gemeenten becijferd en beschouwd

26/11/2009 12:03

VNG

In de stad Groningen is de huishoudensgrootte met 1,69 personen per huishouden het laagst van Nederland. In Amsterdam is een op de vijf woningen een koopwoning. Het aandeel inwoners jonger dan 20 jaar is in Bronckhorst gelijk aan het landelijk gemiddelde en Rozendaal heeft met 2 746 euro het grootste overschot per inwoner, aldus het CBS.

Volgens de VNG bepalen niet het eigen vermogen, maar de schulden en bijbehorende rentelasten de investeringscapaciteit van gemeenten. De rijksinstrumenten doen op de woningmarkt niet langer meer waarvoor ze aanvankelijk waren bedoeld en hebben soms zelfs een tegengesteld effect.

Welkom in de wereld van "Leven in Nederland 2009" waar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de gevolgen van lokaal beleid interpreteert en verkent en het Centraal Bureau voor de Statistiek de ontwikkelingen van actuele thema's analyseert en beschrijft.

In deze tweede editie van "Leven in Nederland' zijn opnieuw gemeentelijke statistieken gekoppeld aan essays over actuele, centrale thema's binnen het lokaal bestuur. Relevante informatie over huidige en toekomstige trends worden daarmee op een toegankelijke wijze ontsloten. 'Leven in Nederland 2009' wordt gecompleteerd met digitale gegevens die tot op het niveau van elke individuele gemeente inzicht bieden in thema's als herindeling, vergrijzing, veiligheidsbeleid, wonen, wijken en buurten, participatie en de nieuwe financiële verhoudingen.

Ter illustratie volgt hier een selectie van de thema's die aan bod komen.


- Vergrijzing en krimp

Het aandeel 65-plussers is in tien jaar toegenomen van 13,5 naar 15,0 procent in 2009 en Laren (NH) heeft met 25,7 procent de meeste 65-plussers. In 2025 zal het inwonertal van zes op de tien gemeenten zijn gedaald ten opzichte van 2009. In de afgelopen tien jaar groeide het aantal huishoudens harder dan het aantal inwoners. Gemeenten hebben weinig invloed op deze ontwikkelingen. Voor steeds meer gemeenten vormt bevolkingsdaling een onomkeerbaar gegeven en staan ze voor de opgave deze bedreiging om te zetten in een kans. Vaak ligt die op het terrein van natuurbescherming, recreatie, cultuur en toerisme.


- Participatie en afstand tot de arbeidsmarkt

In het eerste kwartaal van 2009 is het aantal bijstandsgerechtigden voor het eerst sinds 2005 weer toegenomen. Ten opzichte van eind 2008 was de toename van het aantal bijstandsuitkeringen in Friesland, Drenthe en Overijssel het grootst, in Utrecht en Zuid-Holland het kleinst. Eén op de vijf huishoudens doet in 2008 een beroep op sociale zekerheid. Met het aantrekken van de economie in de periode 2004-2007 en de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) slaagden veel bijstandsgerechtigden erin betaald werk te krijgen. Een zogenaamd 'granieten' bestand bleef over, veelal mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens de VNG hebben gemeenten de afgelopen periode nadrukkelijk beleid gevoerd om de participatie van juist deze groepen te vergroten. Voorkomen moet worden dat bezuinigingsmaatregelen ter bestrijding van de economische crisis ertoe leiden dat deze inspanningen te niet worden gedaan.


- Doorstroming op de woningmarkt

Elk jaar neemt de woningvoorraad in ons land toe. Volgens het CBS waren er in 1947 2,1 miljoen woningen en in 2009 telt Nederland maar liefst 7,1 miljoen woningen. In dezelfde periode steeg de bevolking van 9,5 miljoen naar 16,5 miljoen. Het aantal huishoudens steeg nog sterker waardoor de gemiddelde omvang van een huishouden inmiddels is gedaald van 3,93 in 1947 naar 2,24 personen in 2008. Bevolkingsgroei enerzijds en toename van het aantal huishoudens anderzijds, leidt tot een forse druk op de woningmarkt. Om die druk weg te nemen is volgens de VNG een goede doorstroming tussen huur- en koopmarkt noodzakelijk. Wonen betaalbaar houden, ook voor starters, is de uitdaging voor de komende tijd. Om de woningmarkt vlot te trekken is evaluatie en herijking van de huidige instrumenten wenselijk. Dat daarbij ook een aantal heilige huisjes ter discussie moeten worden gesteld, is onvermijdelijk vindt de VNG.

Den Haag, 26 november 2009

De publicatie 'Leven in Nederland 2009' wordt ondersteund met tabellen met basisgegevens per gemeente. Deze tabellen zijn vanaf heden op de websites van het CBS (www.cbs.nl onder dossiers/Nederland regionaal) en de VNG (www.vng.nl) te bekijken.








Vereniging Nederlandse Gemeenten