Positie examencommissies hoger onderwijs wordt versterkt

26/11/2009 11:18

Inspectie van het Onderwijs

De positie van examencommissies in het hoger onderwijs wordt op korte termijn versterkt. Dit kwam naar voren bij de conferentie 'Examencommissies en examenkwaliteit' van de Inspectie van het Onderwijs op 25 november 2009. Nieuwe wetgeving beoogt grotere deskundigheid en onafhankelijkheid van de commissies.

Aanleiding voor de conferentie was onder andere het rapport 'Boekhouder of wakend oog' van de onderwijsinspectie. Hieruit bleek dat een groot deel van de commissies onvoldoende is toegerust voor een gezaghebbende positie.

Inspecteur-generaal van het Onderwijs Annette Roeters noemt examencommissies het scharnier tussen opleiding en maatschappij. Volgens de inspectie moet de betrouwbaarheid van het getuigschrift buiten kijf staan. Nu nog laat het interne toezicht op toetsing en examinering te vaak te wensen over.

Minister Plasterk geeft aan dat in het wetsvoorstel Versterking Besturing, dat voorligt in de Eerste Kamer, examencommissies een onafhankelijkere positie krijgen. Bovendien krijgen ze de extra opdracht de kwaliteit van de examens te bewaken. Ook in het toezicht door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) wordt de kwaliteit van de examens belangrijker. Als 'toetsen en examineren' onvoldoende blijkt te zijn, wordt een opleiding niet geaccrediteerd.

Tijdens de conferentie bespraken zo'n tweehonderd vertegenwoordigers van universiteiten en hogescholen hoe examencommissies kunnen professionaliseren. Dit is nodig om aan de vereisten van de nieuwe wet en het accreditatiekader te voldoen. Zo komt er voor de samenleving een grotere garantie dat afgestudeerden daadwerkelijk kennen en kunnen wat van hen verwacht wordt.





http://www.onderwijsinspectie.nl/