INLIA


Oproep voor griepvaccinatie 26/11/2009

De organisatie Dokters van de Wereld doet een oproep aan alle ongedocumenteerden om zich te laten vaccineren tegen de Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep) als zij binnen de risicogroep vallen. Aan deze inenting zijn geen kosten verbonden. Ook mensen die geen eigen huisarts hebben kunnen zich toch melden bij een praktijk in de buurt. Kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar en huisgenoten van babies worden door de GGD ingediend. Lees voor meer informatie de volledige tekst van Dokters van de Wereld.

Mensen die binnen de risicogroep vallen zullen in de aankomende weken door de huisarts of de GGD worden opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Ook mensen binnen de risicogroep die zonder geldige verblijfspapieren in Nederland verblijven kunnen zich laten vaccineren, maar zullen hoogstwaarschijnlijk niet voor de vaccinatie worden opgeroepen.

Om ook deze groep te bereiken doet Dokters van de Wereld een specifieke oproep aan hen:

Vergeet uw vaccinatie niet. Ook mensen zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren.

Bent u zelf ongedocumenteerd, controleer dan of u of binnen de risicogroep valt en waar u zich kunt laten vaccineren. Aan steunorganisaties en betrokkenen vragen we om binnen uw netwerk mensen over deze mogelijkheid te informeren.

Wie valt er binnen de risicogroep en komt voor de vaccinatie in aanmerking?


1. Kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar

a. Geboren na 23 november 2004 en voor 23 mei 2009.

b. Kinderen met een medisch risico zoals patienten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patienten met hartproblemen of patienten met suikerziekte.


2. Huisgenoten van babies in de leeftijd van 0 tot en met 5 maanden

a. Geboren op 23 mei 2009 of daarna.


3. Zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester van hun zwangerschap.


4. Mensen met een medisch risico zoals patienten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patienten met hartproblemen of patienten met suikerziekte (vrouwen uit deze groep die in het eerste trimester van de zwangerschap zijn, krijgen het vaccin niet aangeboden).


5. Gezonde 60-plussers.


6. Gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep.


7. Personeel in de gezondheidszorg dat direct contact heeft met patienten met een hoog risico op ziekte en sterfte door griep.

Waar kan ik mij laten vaccineren?

Kinderen en huisgenoten van babies

In de week van 23 november gaan de landelijke vaccinatiedagen van start. Kinderen en huisgenoten van babies worden op vaste dagen collectief gevaccineerd door de GGDen. Het vaccin wordt kosteloos toegediend. Een overzicht van de data en locatie per stad kunt u vinden op:

http://www.grieppandemie.nl/vaccinatie/voor_wie_63_/waar_word_ik_gevac cineerd_63_

Er is ook Engelstalige informatie beschikbaar:

http://www.grieppandemie.nl/english/vaccination

Volwassenen

Volwassenen die binnen de risicogroepen vallen kunnen zich melden bij uw huisarts. Huisartsen houden hiervoor speciale vaccinatiedagen. Als u (nog) geen huisarts heeft kunt u zich melden bij een huisartsenpraktijk in uw buurt. Het vaccin wordt kosteloos toegediend.

Contact

Voor vragen of problemen met de toegang tot het griepvaccin kunt u contact opnemen met Dokters van de Wereld: 020 465 2866 of advocacy@doktersvandewereld.org

Voor inhoudelijke vragen over de Mexicaanse griep verwijzen wij naar www.grieppandemie.nl (actuele informatie van de Rijksoverheid) of de Grieplijn: 0800 - 1100.

Ongedocumenteerde patienten kunnen ten allen tijde bellen met de Helpline van Dokters van de Wereld: 020 465 2866 (graag een naam en nummer achterlaten).