Gemeente Breda

Gemeente maakt Gebiedsdoelen Wonen

De gemeente heeft Bredase woongebieden geanalyseerd en deze vertaald in gebiedsdoelen. In twee stadsgesprekken met belangenorganisaties en bewoners en via enquêtes is vooral informatie opgehaald over de woningvoorraad, wensen van bewoners en de doorstroming in een gebied.

Daarnaast is geïnventariseerd wat voor concrete plannen er liggen. Deze gebiedsbeschrijvingen bieden verbindingen met de andere beleidsvisies zoals de Visie Openbare Ruimte en de Maatschappelijke Visie.
De uitkomsten van deze beschrijvingen zijn vertaald in gebiedsdoelen Wonen en worden betrokken bij de actualisatie van de Structuurvisie Breda 2020 en de Woonvisie. De speerpunten, aangedragen door bewoners, worden uitgewerkt in speerpunten voor de periode 2010-2014. De acties richten zich op meer mogelijkheden voor huisvesting jonge huishoudens, versterking ouderenhuisvesting, aanpassen aanpak Bouwen in Eigen Beheer en bijzondere doelgroepen waaronder een actieplan voor studentenhuisvesting.
Het college heeft dit met de nota Gebiedsdoelen vastgesteld.

In de nota Gebiedsdoelen wonen zijn 16 woongebieden onder de loep genomen door informatie te inventariseren en wensen op te halen bij bewoners en belangenorganisaties. Per gebied is aangegeven voor welke groepen de kansen vergroot moeten worden en zijn concrete doelen benoemd die betrekking hebben op vitaliteit, kwaliteit en keuzemogelijkheid. De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening versterkt de positie van de gemeente ten opzichte van particuliere ontwikkelaars. Waar wenselijk gaat de gemeente sturen op sociale huur, sociale koop en particulier opdrachtgeverschap in ruimtelijke visies en bestemmingsplannen. Deze doelen zijn in de nota Gebiedsdoelen Wonen opgenomen. Daarnaast zet de nota in op samenwerken met bewoners, woningcorporaties en marktpartijen om het woningaanbod, zowel nieuw als bestaand, beter op de verzamelde woonvraag aan te laten sluiten. Speerpunten hierbij zijn huisvesting jonge huishoudens en studenten, ouderenhuisvesting en particulier opdrachtgeverschap (zelfbouw).

De belangrijkste conclusies uit de onderzoeken, die aan de gebiedsdoelen vooraf zijn gegaan, zijn meer variatie in de woningvoorraad van de dorpen in Breda, inclusief Effen, zoals ruimere appartementen met 2 of 3 slaapkamers voor ouderen. Maar ook de realisatie van meer betaalbare woningen in de prijsklasse van ⬠175.000,- tot ⬠275.000,-. In de wijkontwikkelingsgebieden zijn, in vergelijking met andere gebieden, relatief veel sociale huurwoningen. Net als in de dorpen is variatie in het aanbod van woningen gewenst, zodat bewoners binnen het gebied een wooncarrière kunnen maken. Een andere conclusie is dat zes van de tien Bredanaars in hun eigen woongebied willen blijven wonen, waardoor doorstroming stagneert. Dialoog tussen alle betrokken partijen is van belang om de wensen te toetsen op haalbaarheid.
Naast de conclusies vanuit de bewoners hebben de marktpartijen vijf speerpunten aangedragen. Een goede prijs/kwaliteit verhouding, flexibiliteit in plannen en bouwen, bevorderen van doorstroming, conceptueel bouwen en consumentgericht en interactief ontwikkelen. Bij de uitwerking van deze speerpunten vragen de marktpartijen meer samenwerking met de gemeente.

De gemeente gebruikt de gebiedsdoelen wonen als uitgangspunt in nieuwe ruimtelijke visies, in actualisatie van reeds bestaande visies en bestemmingsplannen, nieuwe bestemmingsplannen en bijbehorende exploitatieplannen. In de periode 2010-2014 werkt de gemeente de volgende speerpunten uit: huisvesting van jonge huishoudens, ouderenhuisvesting, particulier opdrachtgeverschap en bijzondere doelgroepen waaronder het vernieuwen van het actieplan studentenhuisvesting.

Te downloaden:

* Gebiedsdoelen nov 2009.pdf

* Bijlage 2 Gebiedsdoelen wonen 2009.pdf