'Traditionele uitgevers en opleiders verliezen snel terrein'

26/11/2009 12:29

Bedrijfssimulaties.nl

Het bleef vooralsnog bij mooie beloftes, maar nu zijn er harde bewijzen: de traditionele methodes van leren staan zwaar onder druk. Het leren vanuit een boek en het klassikaal onderwijzen worden massaal vaarwel gezegd. De oorzaak hiervan is de opkomst van bedrijfssimulaties en serious games.

Volgens TNO heeft serious gaming de potentie om door te groeien tot een serieuze industrietak. Alleen al in 2008 waren er naar schatting wereldwijd een miljard potentiële gebruikers van serious gaming.

Dat de vraag naar serious games ook in Nederland rap stijgt, blijkt wel uit het aantal aanbieders van serious games. De marktleider, Bedrijfssimulaties.nl, is op 17 november tijdens de uitreiking van de FD Gazellen Awards benoemd tot het op twee na snelst groeiende bedrijf van Zuid-Holland. Het bedrijf uit Den Haag kan vrijwel alle hogescholen en een imposante lijst top500bedrijven uit diverse sectoren tot haar klantenkring rekenen.

Het idee achter de bedrijfssimulaties is simpel en dateert al van ver voor de jaartelling. Filosoof Confucius schreef al in 480 v.Chr. de woorden: "Vertel het me en ik vergeet het, laat het me zien en ik onthoud het, betrek mij erbij en ik begrijp het". De werkwijze van bedrijven als Bedrijfssimulaties.nl is gebaseerd op het actief betrekken van de deelnemers of studenten. "Leren door doen" zien zij als de moderne vertaling van Conficius' filosofie.

De werkwijze betekent concreet genomen dat je een groep professionals of studenten in de situatie brengt waar ze naar toe moeten groeien. Zo simuleren jaarlijks tienduizenden studenten dat ze al de bestuursvoorzitter van een bedrijf zijn, staan zorgmanagers fictief in de rol van de directeur en oefenen bankmedewerkers met hun nieuwe producten op fictieve klanten.





http://www.bedrijfssimulaties.nl