Ministerie van Buitenlandse Zaken

inaugurele rede President Karzai

Kamerbrief inzake inaugurele rede President Karzai

Kamerbrief | 25 november 2009

Op 19 november 2009 was ik aanwezig bij de inauguratie van de Afghaanse President Karzai in Kabul. Tevens had ik en marge van de inauguratie een onderhoud met de President in zijn werkpaleis. Graag informeer ik u over de belangrijkste feiten.

Tijdens zijn inaugurele rede schetste President Karzai de ambities voor zijn nieuwe ambtstermijn. In het belang van de verbetering van de veiligheid onderstreepte Karzai het belang van nationale eenheid en het voornemen van de nieuwe regering reconciliatie actief te bevorderen. Ook gaf hij aan dat het Afghaanse leger en de politie over vijf jaar zelf verantwoordelijkheid zouden moeten kunnen dragen voor de veiligheid en stabiliteit in heel Afghanistan. Relatief veel aandacht besteedde Karzai aan de noodzaak voor goed bestuur en corruptiebestrijding. Hij kondigde maatregelen aan op het gebied van administratieve en judiciële hervormingen.

Ten aanzien van economische ontwikkeling noemde hij landbouw, veeteelt, irrigatie, energie en infrastructuur als voornaamste sectoren. Met de internationale gemeenschap was Karzai voornemens nieuwe afspraken te maken over implementatie van ontwikkelingsprogramma's, waarbij Afghaans ownership leidend zou moeten zijn.

Tot slot noemde de President zijn land als potentiële corridor voor doorvoer van goederen en energie tussen Noord- en Zuid-Azië. Versterkte regionale samenwerking zag hij hiervoor echter als voorwaarde.

Tijdens mijn bilaterale onderhoud met Karzai heb ik, in lijn met de uitkomst van het overleg met u over Afghanistan op 12 november 2009, in sterke bewoordingen aangedrongen om woorden om te zetten in daden. De nieuwe Afghaanse regering zal meer dan ooit worden beoordeeld op behaalde resultaten. De ambities van de President op het gebied van corruptiebestrijding, mensenrechten, inclusief de positie van vrouwen en goed bestuur zullen voortvarend geïmplementeerd dienen te worden. Ook heb ik de opmerkingen van Karzai tijdens zijn rede over het tijdpad van Afghanisering, waaronder op het gebied van veiligheid en stabiliteit, verwelkomd.

Karzai bedankte Nederland uitvoerig voor zijn hulp aan Afghanistan en met name voor de belangrijke bijdrage aan de stabiliteit en ontwikkeling van Uruzgan. Tevens gaf hij aan vastbesloten te zijn de beleidsprioriteiten uit zijn inaugurele rede voortvarend ter hand te nemen.

De tekst van de inaugurele rede van president karzai treft u aan in de bijlage bij deze brief.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen