GroenLinks

GroenLinks wil einde aan losbandig telefoontappen

26 november 2009

Nederland behoort tot de landen die de meeste telefoongesprekken afluistert. Zowel het Openbaar Ministerie als de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen onder voorwaarden telecommunicatie aftappen. GroenLinks wil een einde aan het ongebreidelde afluisteren. Vandaag stelt Kamerlid Mariko Peters dat aan de orde in een justitievergadering in de Tweede Kamer.

Het gaat hierbij niet alleen om het aftappen van telefoongesprekken, maar ook van sms-jes, e-mails, chatberichten en naar het surfgedrag op internet. Momenteel maakt alleen Justitie de cijfers over het aantal telefoontaps openbaar.

Volgens Peters moeten zowel politie en Openbaar Ministerie als inlichtingendiensten publiekelijk rapporteren over het aantal telefoontaps tegen verdachte en vooral onverdachte burgers. Maar ook over het aantal internettaps, het aantal taps per opsporingsdienst en over de effectiviteit van aftappen.

Dit omvat een onder meer uitsplitsing naar delict en welke percentage van de taps hebben geleid tot een vervolging en een veroordeling Daarnaast moet de overheid nu eindelijk eens serieus werk maken van de naleving van de notificatieplicht. Zodra er geen belang meer is bij geheimhouding moeten betrokkenen wiens telefoon is afgeluisterd geïnformeerd worden over het hoe en het waarom van de telefoontap en of de tap tot vervolging heeft geleid, aldus Peters.

In 2008 werden door Justitie maar liefst bijna 26.500 telefoonnummers afgetapt. In de eerste helft van 2009 waren dat er meer dan 13.000. Hoewel cijfers ontbreken krijgt waarschijnlijk lang niet iedereen na afloop van de tap te horen dat zijn of haar telefoongesprekken zijn afgeluisterd. Dat is wel een wettelijke plicht.

Mariko Peters